Austrija: samozvani imami zavode mlade muslimane

Austrija: samozvani imami zavode mlade muslimane

27/08/2017 Off By

 

Posle terorističkih napada u Kataloniji čiji je mozak bio imam Abdelboki Es Sati koji je radikalizovao mlade muslimane u tom regionu i u Francuskoj i Belgiji, austrijski mediji otvorili su pitanje samozvanih imama koji u ilegalnim džamijama radikalizuju tamošnje mladiće.

Posebno su na udaru mladi u Beču i Gracu. Prema pisanju medija, u Austriji je šest islamističkih imama osumnjičeno za pozivanje na ekstremizam i predmet su istrage.
Najpoznatiji od njih je Mirsad Omerović, rodom iz Tutina u Srbiji, koji je već osuđen na 20 godina. Austrijska policija i obavještajne službe u akciji hvatanja islamističkih terorista u Gracu uhapsili su 12 pripadnika terorističke ćelije među kojima su još dva samoproglašena imama, bivši kikbokser Ebu Muhamed, poznat kao Nedžad Balkan, i Afganistanac Farhad Q. Koliko su opasni, dovoljno govori podatak da je Nedžad Balkan i dalje u pritvoru jer postoje informacije da je blizak teroristima takozvane Islamske države, a iz džamije u kojoj je propovijedao, 19 osoba zajedno s porodicama otišlo je u rat u Siriju.♦