Ana Brnabić: Nema više muljanja, papirne dnevnike zameniće kompjuteri!

Ana Brnabić: Nema više muljanja, papirne dnevnike zameniće kompjuteri!

23/08/2017 Off By

Ranka Čičak

-Premijer Zoran Zaev mi je rekao da će se suzdržati od glasanja da Kosovo uđe u Unesko i ja ga držim za reč – rekla je srpska premijerka Ana Brnabić novinarima u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu na prezentaciji pilot projekta e Prosveta i es Dnevnik i dodala da voli i da želi da zna da predsednici drže reč:

premijer Andrej Plenković (Hrvtska) dao mi je nedavno u Podgorici reč da će se problemi sa graničnom kontrolom rešiti u roku od sedam dana i održao ju je. U subotu bi trebalo u Tirani da se neformalno sretnemo svi mi predsednici vlada regiona i ja ću tada ponovo da razgovaram sa Zaevim. O svemu sam u ponedeljak otvoreno razgovarala sa predsednikom Vučićem. Zaista mogu reći da smo mi u Srbiji pokazali veliku tolerantnost u regionu, nasuprot nekim izjavama. Razgovor predsednika vlada u subotu odnosiće se na saradnju, regionalne komore, povezivanje mladih, informacionu tehnologiju i digitalizaciju. Sve su to naši prioriterti.
Zamolili smo premijerku da nam kaže pravi razlog povlačenja službenika ambasade iz Skopja a ona je rekla:
– Obaveštajni rad je konkretan razlog povlačenja.
Premijerka Brnabićeva odgovarala je danas novinarima konkretno i bez izbegavanja neprijatnih tema. Na pitanje šta će biti sa štrajkom prosvetara kaže da se upravo sastala sa sindikatima iz prosvete i da je zadovolja razgovorom:
– Oni još zaostaju u platama, ali trend pokazuje sa im se plate vraćaju na vreme kada su im bile niže. U periodu racionalizacije dali smo samo 12 otpremnina a sledeće godine plate u prosveti biće veće od ranijeg proseka. Što se štrajka tiče, to razumem. Na to nećemo uticati, jer je to njihova odluka i njihovo pravo.
Premijerka smatra da je realno učekivati povećanje plata u prosveti:
-Bivša vlada je ostvarila fisklnu stabilnost pa imamo šanse da plate povećamo. Osim toga dva prioriteta naše vlade su digitalizacija i obrzovanje.
Danas je prezentovisn pilot projekt elektronske prosvete i servis elektronskog dnevnika. To je porojekat ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja i vlade Srbijde koji će roditeljima, nastavnicima i učenicima omogućiti da brže dolaze do informcija. Papirni dnevnici se zamenjuju kompjuterima.
Na pitanje novinara kako na to reaguju deca, premijerka se nasmešila:
-Pravo pitanje, sigurno im neće biti lako, jer roditelji će znati šta se dešava. Neće biti više muljanja. Uostalkom idemo u društvo bez muljanja, zar ne?♦