Bakir Izetbegović: “Hrvati i Srbi u BiH su izmišljene nacije”

Bakir Izetbegović: “Hrvati i Srbi u BiH su izmišljene nacije”

23/08/2017 Off By
Portal Poskok.info piše da je Bakir Izetbegović prošlog je vikenda u Cazinu, gde je bio u povodu obeležavanja godišnjice osnivanja jedne od brigada Armije BiH, izjavio da su “Hrvati i Srbi u BiH izmišljene nacije, čiji su pripadnici spletom okolnosti nastali od Bošnjana”.

Izetbegović je u tom govoru poručio da “bosanske patriote poštuju sve i svakoga ko je gradio i branio Bosnu i Hercegovinu”.
“Naši su i Iliri i Kelti i Slaveni i Japodi, i srednovjekovni kraljevi su naši. Poštujemo i ono što su Osmanlije i Austrougarska učinili za ovu zemlju. Jugoslavija je bila naša i partizani su naši, dakle svatko ko je gradio i branio ovu zemlju. Pre se u Bosni niko drugačije i nije zvao nego Bošnjanin. Danas je to drugačije i mi to prihvaćamo. Neka se svako zove kako hoće i neka se Bogu moli onako kako ga je njegova majka naučila. Mi poštujemo i crkve i džamije i sinagoge, svačije nošnje, običaje i veru i bolelo nas je rušenje svakog mosta, svake bogomolje, a najviše nas je bolilo rušenje odnosa među narodima koji nose isti genetski kod. Naravno da ne počinje istorija s nama ali vi, ovi ljudi ovde, ste izneli najvažniji deo te istorije”, rekao je Izetbegović.♦