Vučić i obilasku radova na autoputu Surčin – Obrenovac

Vučić i obilasku radova na autoputu Surčin – Obrenovac

21/08/2017 Off By

Ranka Čičak

Posle obilaska radova na autoputu 763 između Surčina i Obrenovca, najvažnije pitanje koje novinare od jutros zanima bilo je povlačenje osoblja srpske ambasade u Skoplju na konsultacije u Beogradu. Vučić je pomenuo nekoliko razloga:

– Naši nadležni organi pružili su meni i vladi dokaze o saznanjima o ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv nekih organa i institucija Republike Srbije. Mi ne želimo da kvarimo odnose sa Makedonijom. Ali naši ljudi treba da budu pripremni. Biće i promena u našem osoblju. Želimo da zaštitimo prijateljstvo Srba i Makedonaca. Hoćemo i da vidimo kako je delovati u novom okruženju koje nam nije bilo poznato do pre nekoliko meseci. Ne bih dalje ulazio u bilo kakve rasprave. Za desetak dana će biti sve uobičajeno. Posao države je da to sa vremena na vreme uradi.
Na pitanje Pinka zašto rast BDP Srbije toliko uznemirava našu opoziciju Vučić kaže da je neko ko je naučio da radi u minusu zbunjen i uznemiren kad neko posle njega radi u plusu: “Dobro je što se neki raduju lošem, jer to govori više o njima. U poređenju sa njima mi smo i neuporedivo bolji, imamo i više domaćih i stranih investicija, najveći procenat uvoza pokrivenog izvozom. Pre četiri godine bio je samo 58 posto a danas je već 79, 5 posto. Treći stub naše stabilnosti je potrošnja. Ona nije mogla da bude velika u fiskalnoj konsolidaciji, ali će rasti do kraja godine povećanjem plata i penzija”.
Vučić je pohvalio saradnju sa Kinezima koji sve poslove obavljaju precizno. Najavio je potpuno rasterećenje Ibarske magistrale već od od 2019 godine kada svi putevi koji spajaju Koridore 10 i 11 preko obilaznice oko Beograda i deonice Obrenovac – Ub, Lajkovac – Ljig budu gotove. Deonica Surčin – Obrenovac dugačka je 17,6 kilometara, košta 233.669. 280 dolara a finansira se zajmom kineske Eksim banke.♦