Skopje: Povučeno osoblje srpske ambasade

Skopje: Povučeno osoblje srpske ambasade

21/08/2017 Off By
Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju hitno su povučeni na konsultacije u Beograd, javila je sinoć makedonska televizija Telma pozivajući se na izvor iz makedonskog Ministarstva spoljnih poslova.

Televizija navodi da nisu poznati razlozi za tu odluku, ali da bi razloge danas trebalo da saopšti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Međutim, prema saznanjima TV Telma, srpska ambasada je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražila od makedonskih vlasti da povećaju bezbednost u celom objektu ambasade u Skoplju. Srpska ambasadorka u Skoplju Dušanka Divjak Tomić nije komentarisala ove navode, već je taj medij uputila da se danas obrati srpskom Ministarstvu.
Reporter te televizije navodi da su svi prozori na ambasadi zamračeni, da se ispred zgrade ne dešava ništa neobično i da nema pojačanog policijskog prisustva.
Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavješteni da je osoblje Ambasade pozvano na konsultacije u Beograd. MSP Makedonije je notu dobilo juče, prenose makedonski mediji.
“Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mere za zaštitu bezbjednosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju”, navodi se u saopštenju.♦