Hrvatska izručuje Islamila Morinu Srbiji?

Hrvatska izručuje Islamila Morinu Srbiji?

18/08/2017 Off By

 

Kako su javili albanski elektronski mediji, prvostepeni županijski sud u Dubrovniku odlučio je da Srbiji ipak izruči Ismailja Morinu poznatog po nadimku Balista, nakon što je Vrhovni sud Hrvatske naložio ovom sudu da raniju odluku o ekstradiciji ponovo razmotri.

Morinu, koji je po poternici, u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je 14. oktobra 2014. upravljao malom bespilotnom letilicom sa zastavom “velike Albanije” .To se dogodilo tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije, poslije čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta. Međutim, isti mediji, u odvojenoj vesti, neposredno nakon objavljivanja informacije o navodnoj odluci županijskog dubrovačkog suda, preneli su i demanti Morininog advokata da njegov klijent “neće biti izručen”, već da se predmet vraća na ponovno razmatranje u istom sudu.
Županijski sud u Dubrovniku je prvobitno, prvostepenim rešenjem utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio. Vrhovni sud je, potom, ovo prethodno rešenje dubrovačkog suda ispitivao po službenoj dužnosti i utvrdio da je taj prvostepeni sud počinio, kako su mediji u regionu javili – “bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pošto je obrazloženje rešenja nerazumljivo, jer nisu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama”.
Od kada je Morina uhapšen, albanske vlasti, čiji je Morina državljanin, podnele su više dokumenata kako bi sprečile ovu ekstradiciju, dok je sam Morina podneo zahtjev za politički azil u Hrvatskoj. Morina je pre dve godine, kako su kosovski mediji tada pisali, posetio i Sever Kosova, slikavši se sa dva mladića, od kojih je jedan držao u rukama i kalašnjikov.
Kosovski i albanski mediji prenose izjavu Morininog advokata Darka Butigana koju je dao za “Top Channel”: “Nastavlja se pravna bitka, paralelno sa procedurama za azil koji Ismail Morina traži,” rekao je u intervjuu za “Top Channel” Butigan.♦