Direktorka CEAS Jelena Milić: Da sam Vučić priznala bih Kosovo posle Evrope!

Direktorka CEAS Jelena Milić: Da sam Vučić priznala bih Kosovo posle Evrope!

18/08/2017 Off By
Direktorka centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila je da je CEAS podržao dijalog o Kosovu zato što je potreban, zato što Srbiji neupitno predstoji ili značajna izmena ili usvajanje novih strateških i doktrinarnih dokumenata ističući da je Kosovo pitanje produžetka evropskih integracij.

Milićeva je u intervju nedjeljniku Ekspres pod naslovom “Da sam Vučić, nikad ne bih priznala Kosovo, dok ga ne priznaju sve zemlje EU” govorila o NATO, dijalogu o Kosovu, bezbjednosnim pretnjama i navela da pripada školi mišljenja koja smatra da je NATO političko-bezbjednosni savez i da priča o tome kako je prevaziđen “ne pije vodu”.
Ona na pitanje od koga je Srbija najviše bezbednosno ugrožena, kaže da se tu vraćamo na pitanje zašto treba podržati dijalog s Kosovom.
Kako je rekla, jedan od razloga što je CEAS podržao dijalog o Kosovu jeste to što je on potreban, zato što, kaže, Srbiji neupitno predstoji ili značajna izmena ili usvajanje novih strateških i doktrinarnih dokumenata.
– Formalno je Kosovo najveća bezbednosna pretnja Srbiji. Ja ne bih rekla da je to tako. Srbiji je po mom mišljenju najveća bezbednosna pretnja to što nema reformisan sistem bezbednosni, konsolidovan, i što ne postoji demokratski nadzor nad njim. Naravno, tu su izazovi terorizma, koji podrivaju ono što su zvanične politike vlada zemalja regiona, pa i Srbije – naglasila je Milić.
CEAS smatra, navodi ona, da proces evropskih integracija sam po sebi, i odluka da se u njega uđe, iako se kaže da je to glavni strateški prioritet Srbije, ne mogu da zamene strategiju spoljne politike.
– Spoljna politika je mnogo više od toga. To je jedan signal. Drugi je da nema ni nacionalne strategije bezbjednosti, koja bi u stvari trebalo da se piše kada se usvoji nacionalna strategija spoljne politike. U Srbiji je nastavak zaista uspostavljanja vladavine prava nemoguće uraditi dok ne znate šta se dešava s Kosovom – ocijenila je Milić
Smatra i da je na sceni potpuna feudalizacija ministarstava u Srbiji i podjela resora i navodi da svako ministarstvo ima svoj odsjek za evrointegracije i svako vodi svoju saradnju sa Amerikancima, aplicira za svoje projekte sa EU…
– Suština im je opstanak na vlasti, što više eksploatacije državnih resursa kroz javna preduzeća, kroz netransparentne javne nabavke, tako da i oni koji sada kažu pitanje Kosova je pitanje Vučićevo…ne, to je pitanje produžetka evropskih integracija – poručila je Milićeva.
Na pitanje da li smatra da treba svi da učestvuju u dijalogu Milić odgovara: Apsolutno.
Ističe da bi produžetak evropskih integracija podrazumevao i više transparentnosti u javnim nabavkama, otvorilo bi se pitanje reforme javnih i državnih preduzeća, smanjila mogućnost partokratije, “tako da je dijalog o Kosovu unutar Srbije i te kako potreban, i nikako nije samo Vučićeva ili Dačićeva tema”.
Prema njenim riječima, ta tema se tiče i stabilizacije regiona i toga kako će Srbija izgledati, da li kao pouzdan partner ili ne.
– Verujem da je i zapadna i međunarodna zajednica svesna toga koliko Kosovo samo ne može da se izvuče iz sadašnje postizborne, ali i institucionalne, pa i statusne krize. Ali sve u svemu, stopirati Kosovo, recimo u Interpolu, zaista je krajnje rizično i neodgovorno – ocenila je Milićev.(Agencije)♦