Konferencija za medije: Dejvid Mekalister hvali Vučića i kaže da će Srbija u EU posle otvaranja svih poglavlja

Konferencija za medije: Dejvid Mekalister hvali Vučića i kaže da će Srbija u EU posle otvaranja svih poglavlja

12/08/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće večeras putovati u Guču, kako se očekivalo, već će veče provesti na radnoj večeri sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom. Njih dvoje su danas, posle dvočasovnih razgovora, novinarima potvrdili da je Srbija prva pred vratima Evropske unije.

Vučić se pohvalio dobrim stanjem budžeta i suficitom od 5 miliona evra. Rekao je da Srbija želi trajno rešavanje problema i ne želi vekovima zamrznute konflikte u regionu. On je iz razgovora sa evropskium predstavnikom shvatio da je naš problem pri ulasku u Evropu pravosuđe i vladavina prava. Smarra da će se to rešiti i zahvaljuje se zemljama Evrope što investiraju kod nas, jer bi bez toga imli težu budućnost.
– Evropa računa na Srbiju, a naša želja da budemo njeni članovi nije jednostrana.
I Dejvid Mekalister hvali srpski budžet i poziva vladu da nastavi putem stabilizacije:
– Srbij je posvećena Evropi. Do sada je otvoreno deset poglavlja, dva su privremeno zatvorena. Potrebno je otvoriti trideset i pet poglavlja. Svako dodatno otvoreno poglavlje je signal da se ozbiljno radi. Srbija i Crna Gora prednjače kad je reč o ulasku u EU. Reforme Aleksandra Vučića iz vrmena dok je bio premijer pomogle su da možete očekiuvati političku podrđku EP. Ja kao Nemac a i Angela Merkel želimio političku stabilnost Balkana. Vučićeva politika pomirenja, razgovora i lokalne saradnje uživa našu podršku.
Novinari su pitali kada bi bio taj datum ulaska, a Dejvid je odgovorio da će to biti kad zemlja bude spremna i kada bude otvoreno svih 35 poglavlja.
Vučić nije optimista i dodaje da je ipak ključno pitanje odnos prema Rusiji i Kosovo: “Samo Srbija prilikom ulaska u EU ima poglavlje 35 koje se odnosi na Prištinu. A ono se provlači kroz više drugih poglavlja čak i kada se raspravlja o saobraćaju. Niko iz Evriope me ne pita recimo ko će biti šef agencije za borbu protiv korupcije. Najvažnije pitanje im je Kosovo. A imamo li mi neki drugi put osim Evrope? Želimio da pripadamo zemljama demokratskog režima i to naši ljudi ne treba da zaborave.
Dejvid Mekalister želi da se nastavi dijalog sa KiM na predsedničkom i vladinom nivou i kaže da svi u Evropi čekaju stabilnu vladu u Prištini kako bi se razgovori nastavili.
Pitali smo Vučića hoće li na odmor, a on je rekao da o tome jošne razmišlja.♦