Dušanj Janjić za podgoričku Pobjedu: Crna Gora se spasila kada je ušla u NATO

Dušanj Janjić za podgoričku Pobjedu: Crna Gora se spasila kada je ušla u NATO

12/08/2017 Off By
Ne bi me iznenadila nova deklaracija koja se tiče Srba u regionu, ali ona bi morala da poštuje Nacionalnu strategiju Vlade Srbije, sa izmenjenim okolnostima prema Crnoj Gori. Kad je svojevremeno Strategija rađena, Crna Gora nije bila članica NATO-a, a sada ta činjenica i te kako menja prioritete i političku podršku, rekao je za podgoričku Pobjedu Dušan Janjić, direktor beogradskog Foruma za etničke odnose.

U bezbednosnom i opštepolitičkom smislu, smatra Janjić, Crna Gora se spasila kada je ušla u NATO.
Nedavno je, na sastanku predstavnika Srba regiona kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održanom povodom obilježavanja dana sjećanja na žrtve “Oluje”, najavljena izrada deklaracije koja se tiče prava Srba regiona.
Prema rečima Vučićevog generalnog sekretara Nikole Selakovića, reč je o deklaraciji o zajedničkom obedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda. Kako je na skupu najavljeno, deklaracija o pravima Srba u region bi trebalo da bude izrađena najesen.
“Selaković je rekao da bi se ta deklaracija odnosila na kulturna i jezička prava. Međutim, interpretacija Milorada Dodika iz Republike Srpske je drugačija. Spominjanje Republike Srpske kao ‘dobiti’, kao i Dačićevo pominjanje podela i razgraničenja sa Albancima, znači da je očigledan većinski trend koji diže srpski etnonacionalizam. Na to Vučić ne odgovara, što ukazuje da je on podstakao taj trend ili da opet politički greši kad ćuti”, kaže Janjić za Pobjedu.♦