Kosovo: Daut Haradinaj prvi na listi optuženih za ratni zločin

Kosovo: Daut Haradinaj prvi na listi optuženih za ratni zločin

09/08/2017 Off By

 

Na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše Olobodilačke vojske Kosova /OVK/ biće Daut Haradinaj, brat mandatara za sastav prištinske vlade Ramuša Haradinaja, objavio je “Sputnjik”.

Pozivajući se na pouzdane izvore, “Sputnjik” navodi da bi, osim za zločine koje je počinio u uniformi OVK, Daut Haradinaj mogao da odgovara i za veze sa Al kaidom i “Islamskom državom”. Brat Ramuša Haradinaja biće optužen za zločine počinjene u Glođanima 1998. godine, kada je jedinica, koju je on predvodio kao jedan od komandanata OVK, napala policijsku stanicu i ubila srpskog policajca Miodraga Otovića. Osim toga, grupa koju je Daut predvodio odgovorna je i za zastrašivanje i ubistva Srba i Albanaca lojalnih srpskim vlastima u istom periodu u okolnim mjestima kao što su Đakovica i izbjeglički kampovi u Juniku i Babalolju.
Stejt department je 26. juna 2001. godine stavio Dauta Haradinaja na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji, a posljednji put je proveravan 2015. godine. Njegovo ime je i dalje na crnoj listi jer je u međuvremenu povezan i sa Al kaidom. CIA je objavila dokaze da se u Albaniji sastao sa pokojnim vođom Al kaide Osamom bin Ladenom, kada je bio gost tadašnjeg albanskog predsjednika Salija Beriše. Ima naznaka da je poslije tog susreta oformljeno više džihadističkih ćelija u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji i u Albaniji. Prema istim izvorima, Daut Haradinaj je ispred komande Kosovskog zaštitnog korpusa bio zadužen za koordinaciju rada nekada sa Al kaidom, a sada sa pripadnicima Islamske države.(Agencije)♦