Bubanj potok: besplatni punjać za električne automobile

Bubanj potok: besplatni punjać za električne automobile

09/08/2017 Off By

 

Punjač za električne automobile, drugi na Koridoru 10, od danas je u funkciji na bivšoj naplatnoj stanici Bubanj potok, na auto-putu u smeru ka Nišu.

U sklopu unapređenja dodatne ponude na Koridoru 10, koje je iniciralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, već je uveden besplatan bežični internet na pet odmorišta, a na pet ključnih tačaka na auto-putevima postavljaju se punjači za električne automobile.

“Jedan punjač već se nalazi u Preševu, drugi je od danas u funkciji na Bubanj potoku, a trenutno se još jedan instalira na naplatnoj stanici u Šidu. U planu je postavljanje još dva, na naplatnoj stanici Subotica jug iz pravca Mađarske, kao i na naplatnoj stanici Dimitrovgrad iz pravca Bugarske”, rekao je pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Saša Stojanović.
On je objasnio da je u pitanju najsavremeniji model punjača koji odgovara vozilima svih svetskih proizvođača i koji omogućava da se baterija dopuni za 25 minuta. “Svi su postavljeni na svetskim sajtovima i aplikacijama, na kojima korisnici u realnom vremenu imaju uvid u vrstu elektropunjača, tip priključka, kao i informaciju o zauzetosti”, rekao je Stojanović.
On je istakao da besplatni internet koji je na inicijativu Ministarstva do sada uveden na pet odmorišta takođe predstavlja dopunsku ponudu na Koridoru 10 i da će se isti nivo opreme ugrađivati i na Koridoru 11. “Od ideje da se instaliraju punjači za vozila na električni pogon i besplatni bežični internet do realizacije prošla su nepuna dva meseca”, dodao je pomoćnik ministarke.
Stojanović je rekao da se priprema i Nacrt zakona o putevima, kojim će se Srbija u potpunosti uskladiti sa evropskim direktivama. “Posle dugo godina predložićemo rešenje za pitanje imovine na kojoj su putevi izgrađeni, a veoma bitan deo tog zakona je i elektronska naplata putarine, gde se usklađujemo sa evropskim direktivama i pripremamo se za to da ćemo po završetku celog Koridora 10 kroz Srbiju imati značajno uvećan tranzit. Put nije samo objekat kojim će ljudi fizički da se prevezu od jedne do druge tačke, već i proizvod koji treba da zarađuje novac kako bi povratio sredstva uložena u izgradnju”, rekao je Stojanović.
Novina u tom zakonu, prema njegovim rečima, biće i izgradnja Regionalnog upravljačkog centra za tunele, budući da na koridorima 10 i 11 postoji – u izgradnji ili je već završeno – devet tunela, koji po evropskim direktivama zahtevaju poseban režim upravljanja saobraćaja, te će u tom smislu svaki tunel imati svoj upravljački centar, koji će biti koordinisan sa Regionalnim upravljačkim centrom.
Darko Savić, rukovodilac Odeljenja za zajedničke poslove Sektora za naplatu putarine JP “Putevi Srbije”, naglasio je da instalirani punjač pripada najbržoj vrsti tih uređaja, kojih u Evropi na glavnim magistralnim pravcima ima jako malo. “Obično ih instaliraju velike robne kuće, veliki tržni centri, ali na putnim pravcima ih nema. Mi smo prva zemlja koja je to uradila na glavnom putnom pravcu Koridora 10”, rekao je Savić. U promotivnom periodu, kako kaže, korišćenje punjača neće se naplaćivati, dok je u pripremi odluka za naplatu korišćenja punjača nakon isteka promotivnog perioda.
Savić i Stojanović obišli su i prvo prodajno mesto za prodaju tag uređaja za elektronsku naplatu putarine na auto-putu, koje se takođe nalazi na prostoru nekadašnje naplatne stanice Bubanj potok. “”Putevi Srbije” imaju više od 180.000 korisnika tagova, idemo ka preporukama Evropske komisije, koja protežira naplatu putarine bez zaustavljanja. Više od 60 odsto teških kamiona na auto-putevima u Srbiji prođe bez zaustavljanja”, istakao je Savić.(Press MGSI)♦