Hrvtski poljoprivrednici: Tolušić je kriv za trgovinski rat, posao je odradio fušerski

Hrvtski poljoprivrednici: Tolušić je kriv za trgovinski rat, posao je odradio fušerski

09/08/2017 Off By

 

Hrvatsko udruženje poljoprivrednika prozvalo je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zbog loše pripreme pravilnika kojim su kontrole voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja poskupjele s 90 na 2000 kuna.

– Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je u staroj maniri manekenskim stilom uletio fušerski u dobar posao i ideju, ali je nije dovršio. Slažemo se da je potrebna puno veća kontrola proizvoda, ali ne Hrvatskog udruženja poljoprivrednika
Poljoprivrednici su kritikovali način na koji je Ministarstvo poljoprivrede uvelo pravilnik kojim je kontrola voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja poskupjela s 90 na 2000 kuna, čime je izazvao pravi trgovinski rat sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom koje su najavile protivmere.
Upozorili su da se nekvalitetno povrće, meso i jaja uvoze i iz zemalja Evropske unije, i traže bolje kontrole i proizvoda iz tih zemalja.
Iako se s pravilnikom slažu, Tolušića prozivaju zbog loše pripreme i neuključivanja hrvatske diplomatije u celi proces te za previsoke naknade.
Pozdravili su angažman premijera Andreja Plenkovića za kojeg kažu da je Tolušiću dao rok da u nekoliko narednih dana reši problem koji je izazvao. A da bi hrvatski poljoprivrednici bili konkurentniji, Plenkoviću predlažu tri mere: smanjenje stope PDV-a na poljoprivredne proizvode, ograničavanje iznosa poticaja po jednom poslovnom subjektu te da jedan poslovni subjekt može da dobije najviše sto hektara zemljišta, kako bi do zemljišta i poticaja mogli da dođu i manji proizvođači.
Pomoć premijera zatražili su i proizvođača mleka pitajući ko će im nadoknaditi štetu ukoliko se mlečni proizvodi pokvare dok čekaju na granici.♦