Makedonija: albanski jezik postaje službeni?

Makedonija: albanski jezik postaje službeni?

09/08/2017 Off By

 

Predlogom zakona o upotrebi jezika, koji je makedonska Vlada uputila u skupštinsku preceduru, predviđeno je uvođenje i albanskog kao drugog službenog jezika.

U članu jedan precizirano je da je na celoj teritoriji Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik makedonski i njegovo ćirilično pismo. Albanski jezik, kojim govori najmanje 20 odsto stanovništva, takođe je službeni jezik i njegovo pismo, navodi se u tekstu Predloga zakona, koji su objavili makedonsko Ministarstvo pravde i Sekretarijat za sprovođenje Ohridskog dogovora.
Predviđeno je i da građani imaju pravo da upotrebljavaju bilo koji od dva službena jezika i njihovih pisama.
Zakon o jezicima predviđa i da uniforme pripadnika policije, vatrogasne službe i zdravstva u Skoplju i drugim opštinama, u kojima najmanje 20 odsto stanovništva govori službeni jezik različit od makedonskog, budu ispisane na makedonskom i jeziku naroda koji govori drugi službeni jezik. O dvojezičnosti naziva na vojnim uniformama, kao i o prijedlogu da novčanice i marke sadrže simbole značajne za Makedonce i Albance, biće traženo mišljenje Venecijanske komisije.
Predviđeno je i da nakon usvajanja u Sobranju novi zakon bude dostavljen na mišljenje Venecijanskoj komisiji. Za sprovođenje novog zakona za upotrebu jezika u narednoj godini će iz budžeta biti izdvojeno 1,7 miliona evra. Upotreba albanskog jezika kao drugog zvaničnog jezika deo je platforme albanskih političkih stranaka, koju su usvojile kao preduslov za učešće u koalicionoj vladi Makedonije.(Agencije)♦