“Trgovinski rat” Hrvtske sa ostatkom Balkana: Plenković vraća taksu?

“Trgovinski rat” Hrvtske sa ostatkom Balkana: Plenković vraća taksu?

09/08/2017 Off By

 

Predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je hrvatskoj TV da je naložio ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušičiću da ove sedmice pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susedima vezan uz povećane takse prilikom uvoza voća i povrća.

“Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunardnim ugovorima, u najbržem roku nađe rešenje koje će otkloniti taj problem i sprečiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susednih zemlja”, rekao je Plenković u Dnevniku HRT-a.
Na pitanje može li da se nađe zadovoljavajuće rešenje za sve nakon što su Srbija, BiH, Mekedonija i Crna Gora dogovorile mere kojima će uzvratiti na povećane hrvatske takse i stroži nadzor pri uvozu, Plenković je rekao: “Sigurno da može”.
“Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik bila je korisna kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se, da je procena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka”, rekao je Plenković.♦