U Sarajevu odlučeno: Hrvatska odmah da ukine diskriminatoske takse

U Sarajevu odlučeno: Hrvatska odmah da ukine diskriminatoske takse

07/08/2017 Off By
Ministri iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije dogovorili su naredne korake zbog odluke Hrvatske o povećanju taksi na uvoz robe iz trećih zemalja.

Hrvatska je prekršila osnovna pravila i principe Svetske trgovinkse organizacije, koja su sa EU pojedninčno zaključile ove četiri zemlje regiona, navodi se posle sastanka ministara. Ministri su istakli u Sarajevu da su na ovaj način od strane Hrvatske direktno ugroženi intersi proizvođača iz zemalja regiona. Zbog toga su ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine doneli sljedeće zaključke:
1. Poziva se Hrvatska da hitno ukine diskriminatorne odluke o taksama, kojim se uvodi različit tretman za proizvde koje se uvoze iz trećih zemlja
2. Cena ispekekcijskih konrola treba da odgovara stvarnim cenama i treba da bude usklađena sa prosečnom cenom u zemljama i EU.
3. Traži se hitan sastanak sa vladom Hrvatske jer bi svako odlaganje izazvalo nesagledive posledice jer je u toku izvoz sezonakog voća i povrća
4. Poziva se EK da se uključi u rešavanje ovog problema
5. CG i Makedonija kao članice STO pokrenuće analize pred tom organizacijom
6. Do rešenja ovog problema, svaka od zemalja će preduzeti konkretne mere koje smatra adekvatnim
7. Traži se uklanjanje barijera koje ograničavaju protok ljudi i robe
Crna Gora veruje da Hrvatska ima potrebu da zaštiti svoje potrošače, a li da kao članica STO imaju problem sa visinama nadoknade, jer je neravnomerna i krši odredbe i propise STO i na taj način se štite proizvodi i proizvođači sa teritorije Hrvatske.
“Vjerujemo da neće biti neophodne uvođenje mera i da će Hrvatska povući odredbe ovog pravilnika, uzimajući u obzir da je sezona uvoženja voća i povrća“, navodi crnogorska ministarka.
Ministar u vladi Srbije Rasim Ljajić je nakon sastanka istakao da su ove mere protekcionističke i populističke i da apsolutno ne mogu imati opravdanje.
“Poslednje tri nedelje mi smo imali tri potpuno različita objašnjenja preduzetih mera. Prve nedelje da nisu ništa novo već usklađivanje sa cenama u EU. Da to nije tačno mi smo izašli sa jasnim podacima“, istakao je Ljajić, navodeći primer Nemačke u kojoj su najskuplje takse a koje iznose 22 evra. “Ovde ne samo da se radi o drastičnom povećanju na 270 evra, ne po kamionu već po vrsti voća. Kamioni se vraćaju, jer ako imate 3 vrste voća u kamionu plaćate x3, ne postoji proizvođač koji može biti konkurentan“, dodao je on.♦