Moskva: Koga se plaši Putin?

Moskva: Koga se plaši Putin?

03/08/2017 Off By
Sledeće godine se održavaju predsednički izbori u Rusiji i za najvećeg favorita važi aktuelni predsednik Vladimir Putin, kome bi, ako pobedi to bio četvrti mandat.

Jedina osoba koja bi možda mogla da ga zameni na toj funkciji je ruski disident Aleksej Navaljni. Međutim, on ne bi ništa mogao da postigne bez jednog čoveka – Leonida Volkova.
Samo dva dana nakon što je pušten iz zatvora Volkov se vratio na posao sa namerom da stane na kraj Putinu. Volkov (36) je šef kampanje Navaljnog i zaslužan je za sve veću popularnost ovog opozicionara. Navaljnijevo senzacionalno razotkrivanje korupcije visokih zvaničnika se našlo u centru pažnje lokalne i međunarodne javnosti. Međutim, Volkovljeve organizacione sposobnosti su zaslužne za to što je Navaljni privukao pristalice iz najdaljih ruskih regiona i one su od suštinskog značaja za pokušaj da se Putinu umanji moć, piše “Politiko”.
Volkov je kompjuterski genije i bivši IT stručnjak koji je postao političar. Uprkos pritiscima vlasti, Volkov je nadgledao otvaranje gotovo 80 kancelarija Navaljnijeve kampanje širom Rusije. On je u velikoj meri uticao na to da se ruska opozicija, koja se borila da preživi u vreme proputinovske euforije nakon aneksije Krima 2014. godine, vrati u život. Poslednjih meseci opozicija puni ulice na demonstracijama protiv vlasti i korupcije.
– Mi ljudima pokazujemo crno-belu sliku sveta i teramo ih da razmisle o politici i budućnosti države. Teramo ih da izaberu stranu. Da li ste za Putina ili Navaljnog? – rekao je Volkov. Kampanja, za koju Volkov kaže da je finansirana donacijama ruskih građana, preko online stranica za prikupljanje novca, do sada je skupila 1,4 miliona evra i u njoj učestvuje više od 120.000 ljudi, uglavnom u dvadesetim godinama. Kontrast između Putinove “niskoenergične” kampanje i one koju vodi Navaljni je ogroman. Otkako je došao na vlast 2000. godine Putin nije učestvovao u izbornim debatama, bilo na televiziji, bilo negde drugo i predsednički kandidati svih stranaka su pokazivali samo malo apetita za kampanjom širom Rusije. Međutim, sa Navaljnijem je druga priča, a to je ono zbog čega besni Kremlj. Poslednjih meseci desetak članova Navaljnijeve kampanje, među kojima su i Navaljni i Volkov hapšeni su zbog protesta. Ruski zvaničnici za izbore kažu da praktično nema šanse da Navaljnom bude dozvoljeno da bude predsednički kandidat, jer je osuđivan zbog navodnih prevara. U decembru će izborni komitet doneti konačnu odluku o njemu. Međutim, Volkov smatra da je besan odgovor Kremlja na njihovu kampanju znak da su na dobrom putu i ​​uživa u činjenici da zadaju glavobolju Putinu.
– Cilj naše kampanje je da stvorimo atmosferu u kojoj će biti manje politički korisno za vlasti da ne registruju Navaljnog kao kandidata, nego da ga registruju. Kada svi u zemlji vide da je jedini razlog zašto Navaljnom brane kandidaturu taj što ga se Putin plaši, onda neće imati izbora do tog da mu omoguće da se takmiči – rekao je Volkov .(Agencije)♦