Istraživanje agencije US News and World Report: Srbija 46 po vojnoj moći -poslednja po kvalitetu života

Istraživanje agencije US News and World Report: Srbija 46 po vojnoj moći -poslednja po kvalitetu života

03/08/2017 Off By
Američka medijska organizacija “US News and World Report” objavila je svoj godišnji izvještaj o najboljim državama sveta, a ove godine se prvi put na njoj našla i Srbija.

Organizacija je ocenila 80 država pomoću različitih kriterijuma kao što su istorija, kulturni uticaj, koja prava uživaju državljani u nekoj zemlji, kvalitet života, nasleđe, otvorenost za poslovanje, moć, inventivnost, avanturistički duh.
Više od 21.000 poslovnih lidera, pripadnika informisanih elita i građana dalo je svoje odgovore o tome šta misle i znaju o kojoj državi, sa ciljem da se opiše kako su države “viđene” na globalnoj skali. Prema kriterijumu moći, u vrhu liste su, očekivano, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina. Iako opada podrška američkoj ulozi svetskog vođe, SAD su i dalje na prvom mestu, zbog ekonomskog, političkog i kulturnog uticaja koje imaju na druge. Ameriku u stopu prati najveća zemlja na svetu Rusija, koja je zahvaljujući prirodnim resursima i jedna od najbogatijih zemalja. Kina ima najveću vojsku, a predviđa se i da će njena rastuća ekonomija do 2050. biti najveća na svetu. Na četvrtom mestu je Velika Britanija, ali se pretpostavlja da će joj se rang pogoršati zbog Brexita. Za njom sledi Nemačka, najmoćnija zemlja EU, a među prvih deset su i Francuska, Japan, Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Što se tiče moći, Srbija je najbolje kotirana zemlja na Balkanu i nalazi se na 46. mestu, pa je bolje rangirana i od mnogo većih zemalja. Na ovom mestu se našla najviše zbog dobro ocenjene vojske. Hrvatska se našla na 78. mestu, a na 79. je Slovenija. Ipak, moć je samo jedan kriterijum liste “Najbolje zemlje”, a tu je situacija bitno drugačija. Kada se izračunaju svi kriterijumi, najbolja država prema ovoj listi je Švajcarska, jedna od najbogatijih država sa visokim kvalitetom života. Na drugom mestu je Kanada, a na trećem Velika Britanija. Iza njih slede Nemačka i Japan, a među prvih deset su i Švedska, SAD, Australija, Francuska i Norveška.
Na ovoj listi se sa sveukupno lošom ocenom Srbija našla na poslednjem mestu, najviše zbog loših ocena kvaliteta života, građanskih prava i kulturnog uticaja. Hrvatska je mnogo bolje rangirana i zauzima 49. mesto, a Slovenija je 53.(Agencije)♦