Ana Brnabić na Samitu Američko – jadranske povelje poručila: Srbija je pouzdan partner Alijanse

Ana Brnabić na Samitu Američko – jadranske povelje poručila: Srbija je pouzdan partner Alijanse

02/08/2017 Off By

 

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić poručila je danas, na Samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, da je Srbija vojno neutralna zemlja, opredeljena za saradnju sa svim partnerima.


Brnabićeva je, na radnom delu Samita, konstatovala da je očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti izazov za celu međunarodnu zajednicu i istakla da je Srbija u potpunosti posvećena vrednostima Ujedinjenih nacija kada je reč o očuvanju mira.
Premijerka je podsetila da srpske oružane snage od 2003. učestvuju u mirovnim operacijama širom sveta i da se u ovom trenutku 332 pripadnika Vojske Srbije nalazi na zadacima očuvanja mira i pomoći najugroženijima.
Srpski vojnici angažovani su u Kongu, Liberiji, Kipru, Libanu, Bliskom istoku, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, a po broju angažovanih vojnika Srbija zauzima visoko sedmo mesto u Evropi, odnosno 45. u svetu, rekla je Brnabićeva.
Učešćem u operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije za očuvanje mira, Srbija potvrđuje da je privržena saradnji sa zemljama EU i institucijama Unije.
Predsednica vlade je ponovila da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali odgovoran, predvidiv i pouzdan partner Alijanse i da u potpunosti poštuje opredeljenje suseda u vezi sa njihovim članstvom u NATO.
Govoreći o bezbednosti regiona, osvrnula se na migrantsku krizu u čijem rešavanju, kako je rekla, Srbija daje aktivan i konstruktivan doprinos, zbog čega često dobija pohvale.
Srbija je pokazala da je spremna da preuzme svoj deo tereta i podeli odgovornost u suočavanju sa migrantskom krizom, rekla je predsednica vlade i dodala da u tome poseban doprinos imaju zajedničke snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova angažovane na obezbeđenju državne granice.
Naše opredeljenje ostaje čvršća saradnja sa državama regiona, a ne izolacija, naglasila je Brnabić.
Kada je reč o saradnji sa susedima, predsednica Vlade je istakla da je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti veoma važno, jer bez njih nema ekonomskog oporavka i stabilnosti, a time ni dostizanja evropskih standarda i vrednosti.
Nastavak ekonomskih reformi, povećanje konkurentnosti, kao i zajednički infrastrukturni projekti naša su budućnost, rekla je i poručila da će Srbija u vođenju svoje spoljne politike tome posvećivati najveću pažnju.♦