LSV: Zloupotreba gostoprimstva Srbije u izjavama Aleksandra Čepurina

LSV: Zloupotreba gostoprimstva Srbije u izjavama Aleksandra Čepurina

02/08/2017 Off By

 

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u pisanoj izjavi medijiman poručuje ambasadoru Rusije u Beogradu, Aleksandru Čepurinu da ne izlazi iz svog diplomatskog mandata:

“Smatramo da je ruski ambasador u svojim javnim istupima već više puta prekršio odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, ozbiljno zloupotrebljavajući gostoprimstvo koje mu je Srbija dala.
Povodom intervjua ruskog ambasadora Čepurina listu „Večernje novosti“ u kojima je na krajnje bahat i prizeman način elaborirao temu, ko je „gazda Srbije“, poručujemo mu da Srbija nema gazdu i zemlji ili van nje, već ima svoj Ustav, zakone i institucije.
Verujemo, s obzirom na unutrašnje uređenje same Rusije da je Čepurinu teško da to razume.
Kada je reč o ruskom tzv. humanitarnom centru u Nišu, do koga je Čepurinu toliko stalo, LSV smatra i ponavlja da bi on trebalo da bude zatvoren. Već iz činjenice da se za službenike tog Centra traži imunitet, govori o tome da se oni bave stvarima koje izlaze iz okvira humanitarnih poslova.
Agresivno rusko traženje imuniteta za osoblje Centra u Nišu, protiv volje nadležnih organa Srbije, govori nam da se njegovi službenici verovatno bave i drugim poslovima i to obaveštajne prirode. U suprotnom, nikakav diplomatski imunitet im ne bi bio potreban.
Neprimereni i nediplomatski pritisci ambasadora Čepurina na Srbiju, njegov preteći ton koji je u svemu ponižavajuć za Srbiju kao zemlju domaćina, daje dovoljno povoda Vladi Srbije da diskretnim diplomatskim kanalima zatraži od Rusije zamenu Aleksandru Čepurinu adekvatnijom osobom, koja će biti u stanju da poštuje osnovne principe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.
U protivnom, ćutanje Vlade Srbije na arogantno i bahato ponašanje Čepurina će biti samo nastavak samoponižavanja naše zemlje koje je eskaliralo premijerkinim odnošenjem stenograma intervjua na cenzuru kod Čepurina”, zvršva svoje reagovnje Bojan Kostreš.♦