Hrvatsko tužilašto protiv autora natpisa “Vratite Italiji Istru i Dalmaciju”

Hrvatsko tužilašto protiv autora natpisa “Vratite Italiji Istru i Dalmaciju”

01/08/2017 Off By

 

JEDAN od transparenata koji su izazivali pažnju na protestu protiv promene imena Trga maršala Tita u Zagrebu koji se održao pre nešto više od mesec dana, bio je natpis “Vratite Italiji Istru i Dalmaciju”. Ironično – sarkastični transparent u rukama je držao Dubrovčanin Pero Mrnarević.

Samo dan nakon protesta izvesni Mate Knezović na Facebooku zaprijetio je kako će Mrnarevića prijaviti za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, a po svemu sudeći, DORH (Tužilaštvo)je ovu prijavu shvatio ozbiljno.
Mrnarevića su danas kontaktirali iz dubrovačkog Državnog odvjetništva upravo zbog transparenta koji je držao na protestu u Zagrebu.
“Ako je itko u ovoj zemlji još sumnjao da institucije Hrvatske ne rade svoj posao, gadno se prevario. Naime, danas me je u 13,11 časova nazvao ljubazni službenik Državnog odvjetništva RH iz Dubrovnika radi transparenta sa sarkastičnim natpisom ‘VRATITE ITALIJI ISTRU I DALMACIJU!’ kojeg sam nosio 22. lipnja 2017. g. na prosvjedu protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu”, kaže Mrnarević u objavi na svojem profilu na Facebook.
“Oni koji su kao i ja na prvu promislili da me državne službe zovu zbog odlikovanja za taj patriotski čin, promašili ste gore od hrvatskih nacionalista koji domoljubljem smatraju Ante Pavelića što je onomad “nezavisnost” svoje “države” platio Duceovoj Italiji gore spomenutim krajevima i Führerovoj Njemačkoj krvlju “nearijevaca” u ostalim krajevima, a veleizdajnikom pak Josipa Broza Tita zbog priključenja spomenutih dijelova Hrvatskoj i Sloveniji. Umjesto odlikovanja, nažalost, bila je riječ o prijavi koju je protiv mene podnio stanoviti g. Mate Knezović koji, čini se, nije shvatio suštinu tog mog patriotskog performansa. Pozivajući se na “čl. 340. KAZNENOG ZAKONA RH”, g. Knezović ističe: “Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina””, piše dalje Mrnarević.
“Čak i ako zanemarimo sarkazam i ironiju natpisa, teško je razaznati kako bi transparent s pozivom nacionalistima na dosljednost, predstavljao uporabu sile ili prijetnju uporabom iste. Možda pak sama sloboda govora predstavlja taj “drugi protupravan način” ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti ili ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske”, smatra Mrnarević.
U statusu je spomenuo i književnika Ante Tomića, kojeg je upozorio kako bi zbog teksta “Kad se već odričemo Tita na ulicama, red je da se odreknemo i Istre, Dalmacije i Kvarnera” mogao i on uskoro očekivati poziv iz DORH-a.
“Budući da DORH nikad ne spava, da biste vi drage građanke i građani RH usnuli snom pravednika, sumnjam da će meni, uostalom kao i Ivici Todoriću, Zdravku Mamiću, Milanu Bandiću i inima, noćas san na oči”, zaključio je svoju objavu Mrnarević.(Index.hr)♦