Brnabićeva u Podgorici na Samitu Američko – jadranske povelje

Brnabićeva u Podgorici na Samitu Američko – jadranske povelje

01/08/2017 Off By

 

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić učestvovaće sutra, 2. avgusta u Podgorici na sastanku Američko – jadranske povelje, gde će imati bilateralni susret sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom.

Premijerka će imati i bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.
Učešće premijerke na radnom delu biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost.
Predsednica Vlade Brnabić istaći će i doslednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susedima rešavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rešenja.
Održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda.
Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003.
Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO. Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača, od decemba 2008. godine i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.(Press Vlada)♦