Švajcarski Neue Zürcher Zeitung: Podela Kosova “probni balon” Beograda

Švajcarski Neue Zürcher Zeitung: Podela Kosova “probni balon” Beograda

01/08/2017 Off By

 

Ideju srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o podeli Kosova švajcarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung ocjenjuje danas kao “probni balon Beograda”.

“Odnos Srbije i Kosova je tema koju Beograd odnedavno vrlo aktivno kultiviše i pri tome ne preza ni od kontroverznih prijedloga”, piše švajcarski list.
“Iako to nije eksplicitno rekao, bilo je jasno da cilja na odvajanje Severa Kosova na kojem žive pretežno Srbi”, navodi nvodi švajcarski dnevnik. Napominje i da “za sada nema reakcija sa Kosova, sigurno i zato što je Dačić pojasnio da je u pitanju samo njegova ideja, a ne zvanična pozicija Vlade”.
List sugeriše, međutim, da je teško zamisliti da ta ideja nije dogovorena sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji je prošle nedjelje najavio da ce u Srbiji pokrenuti unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju.
“Pitanje pomeranja granica na Zapadnom Balkanu je istorijski krajnje eksplozivno i to ne samo na Kosovu, čije granice Srbija do danas nije priznala, baš kao ni samu državu”, ocenjuje švicarski dnevnik. Podseća da se na Kosovu u poslednje vreme rasplamsala i žestoka politička diskusija oko minimalnog pomeranja granice sa Crnom Gorom, koje je bitno doprinelo padu vlade Ise Mustafe u maju ove godine.
“Tako da ne može da se zamisli da će Kosovari da se slože sa politički mnogo više naelektrisanim korigovanjem granica sa Srbijom”, zaključuje list i podseća da su albanski krugovi u prošlosti lansirali ideju razmene teritorija – Sever Kosova, naseljen Srbima, za Jug Srbije, na kojem živi mnogo Albanaca.♦