Bekim Čolaku: zastarele ideje ministra Dačića!

Bekim Čolaku: zastarele ideje ministra Dačića!

01/08/2017 Off By
Zvaničnici u Srbiji moraju da se uzdrže od opasnih političkih izjava o podjeli Kosova, rekao je Bekim Čolaku, šef kabineta predsednika Hašima Tačija.

Ovo je izjavio Radiju Slobodna Evropa posle intervjua sa ministrom spoljnih poslova Ivice Dačića koji je medijima rekao da bi mogla da se postavi neka vrsta “Demarkacije za Srbe i Albance”.
“Demarkacija ili kako god da se zove. Šta je srpsko, šta je albansko”, rekao je Dačić.
“Naravno, mi pozdravljamo svaku unutrašnju diskusiju u Srbiji, koja ima za cilj da pomogne onima koji donose odluke i da narod Srbije razumije i prihvati realnost nezavisnog Kosova”, rekao je Čollaku.
“S obzirom na činjenicu da je većina građana Srbije shvatila realnost nezavisnog Kosova pre mnogo godina, ipak, mi ćemo ostati optimisti ali moramo biti pažljivi u pogledu konkretnih rezultata srpskog rukovodstva”, rekao je on.
Čollaku je upozorio da “unutrašnja debata u Srbiji ne bi trebalo da služi kao platforma za promovisanje svih vrsta ideja i prijedloga. Očekujemo od srpskih zvaničnika da se uzdrže i da ne izađu sa javnim izjavama koje uključuju opasne prijedloge kao što su podjela, razmena teritorija ili promena granica”, istakao je on.
“Ove ideje, bez obzira odakle dolaze, su jednostavno zastarele i ne doprinose stabilnosti u regionu, znajući kakve posljedice bi imali ovi prijedlozi kao rezultat takozvanog ‘domino efekta’ za ceo region”, ističe Čollaku. Međutim, on dodaje da zvanična Priština smatra da je došlo vreme za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. “Rukovodstvo obe zemlje je u potpunosti svesno da neće biti članstva u EU ili NATO za Kosovo i Srbiju, bez potpune normalizacije odnosa između dve države. Bez obzira na to koliko težak ovaj proces može da bude, rukovodstvo u Srbiji i na Kosovu mora da pronađe pravi put za postizanje ovog cilja”, rekao je Čollaku.(RSE)♦