Osmi međunarodni festival joge – Srbija 2017. 5 i 6 avgusta na Adi

Osmi međunarodni festival joge – Srbija 2017. 5 i 6 avgusta na Adi

01/08/2017 Off By
U organizaciji Joga saveza Srbije, već osmu godinu za redom održaće se Međunrodni festival joge – Srbija 2017.

Festival joge će okupiti predstavnike različitih joga škola iz čitavog sveta.
Međunarodni festival joge – Srbija 2017, održaće se na beogradskoj Adi, na podijumu sa tribinama (ispred restorana Jezero) 5 i 6. avgusta sa početkom u 18 časova. Ulaz na festival joge je slobodan.
Posebna pažnja na Festivalu joge biće pridata prezentaciji trenutno najpopularnijeg stila joge u svetu ART JOGE SIMILIRIS, koju će predstaviti revijalni sastav Art joge Joga saveza Srbije.
Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice. Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.
Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj prevenciji, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi, usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.
U Srbiji joga praksa je obuhvaćena zakonskim propisima o sportu ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu. U drugim evropskim zemljama, osim ovih određenja, joga se prepoznaje kao svojevrstan kulturološki fenomen pa ministarstva kulture delove joga prakse prepoznaju kao svojevrsne programe kulturne animacije.♦