Makedonija: Nato obučava makedonsku vojsku

Makedonija: Nato obučava makedonsku vojsku

01/08/2017 Off By

 

U bazi Krivolak u Makedoniji započela je zajednička vojna vežba makedonske i američke vojske. Još prošlog petka na jugoistok Makedonije stiglo je oko 300 vojnika koji će se tamo zadržati oko dve nedelje. Vojna vežba zove se ‘Dragoon Gardian 17’, a juče (31. jul) su Amerikanci svojim kolegama demonstrirali izgradnju piste za bespilotne letelice, detekciju mina i razminiravanje.

Iz makedonskog ministarstva odbrane kažu da je glavni cilj ove vežbe jačanje veza sa američkom vojskom i dokazivanje da makedonska vojska zadovoljava standarde NATO.
Makedonija se već godinama pokušava da se ubaci u NATO, ali još od 2008. njihovo pristupanje blokira Grčka zbog već poznatog spora oko imena države. Skopje nikako nije želelo da prihvati kompromis i pregovore oko ulaska u NATO i EU ide pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM), ali dolaskom Zorana Zaeva na premijerski položaj ta situacija se radikalno promenila. Pogotovo nakon dugog niza meseci političke nestabilnosti i uličnih nemira koji su kulminirali nasilnim upadom u zgradu Sobranja.
Posle su otkriveni dokumenti makedonskih, ali i nekih drugih tajnih službi, koji su potvrdili da su iza celog nereda učestvovali pripadnici srpske tajne službe te da je ruska tajna služba radila na destabilizaciji Makedonije.
Na vojnoj vežbi “Dragoon Guardian 17”, na poligonu Krivolak, Oružane snage SAD-a demonstirale su izgradnju piste za bespilotne letelice, detekciju mina i deminiranje od eksplozivnih naprava.
Naravno, pojačani interes Rusije za Makedonijom preplašio je društvo iz NATO-a koje je odlučilo da ubrza proces ulaska Makedonije u savez, a saveznika u toj operaciji dobili su u premijeru Zaevu koji je navodno spreman da prihvati ulazak u NATO pod imenom BJRM.
Vojna vežba s Amerikancima došla je Zaevu u idealno vreme kako bi dokazao Putinu da je nakon Crne Gore izgubio još jednu republiku bivše Jugoslavije, ali i kako bi pokazao svojim sugrađanima kako se bliži dan ulaska Makedonije u NATO.(Agencije)♦