Savet: lubenicu pre jela obavezno dobro operite!

Savet: lubenicu pre jela obavezno dobro operite!

30/07/2017 Off By
Lubenica je sigurno jedna od najomiljenijih vrsta povrća leti, a iako o njoj sada znamo već svašta, imamo još jedno upozorenje za sve vas koji je volite

Jeste li i vi od onih koji je pre jela nikada niste oprali spolja?
To je greška koju treba da je ispravite, jer kako što uvek operete bilo koje drugo kupljeno voće i povrće. Zašto mislite da to ne trebate da radite i s lubenicom?
Možda vas je to sada podsetilo na citruse, narandžu ili mandarinu, koje takođe verojatno ne perete pre guljenja ali, lubenicu, setite se, režete tako da nožem prođete kroz njenu koru i istim nožem prodirete u njeno meso.
“Tako možete da dobijete listeriozu”, upozoravaju stručnjaci. To je bolest koju uzrokuje bakterija, zarazna je, simptomi su groznica i bolovi u mišićima, a posebno je opasna za trudnice, malu djecu i osobe starije životne dobi.
Da biste to izbegli i nesmetano uživali u ukusnoj i zdravoj lubenici, najzdravijoj ako je čuvate na sobnoj temperaturi, svakako treba da je operite.
Ne samo mlazom vode, već je doista malo bolje izribajte, kako biste bili sigurni da ste odstranili svu nečistoću i nevidljive opasnosti. ♦