Zorana Mihajlović: Aerodrom “Nikola Tesla” deo evropske elite

Zorana Mihajlović: Aerodrom “Nikola Tesla” deo evropske elite

28/07/2017 Off By
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas uručenju sertifikata koji je Aerodromu “Nikola Tesla“ izdao Direktorat civilnog vazduhoplovstva, a kojim se potvrđuje da ovaj aerodrom ispunjava najviše standarde propisane evropskom regulativom.

Radi se, između ostalog, fizičkih karakteristika aerodroma, opremljenosti signalizacijom, bezbednosnih procedura i drugih uslova koji se zahtevaju od aerodroma i njihovih operatera.
“Kao što sam bila ponosna prošle godine kada smo ispunili sve uslove za uspostavljanje direktnog leta za SAD kao jedina zemlja u regionu, isto tako sam ponosna i danas što je Aerodrom „Nikola Tesla“ dobio sertifikat da ispunjava najviše standarde koji se traže od svih evropskih aerodroma“, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je dodala da je “naročito ponosna što beogradski aerodrom pripada maloj grupi od možda 25 odsto aerodroma u Evropi koji su ispunili sve standarde i pribavili ovaj sertifikat”.
“To se vidi i na samom aerodromu, po načinu kako funkcioniše, kako njegove službe reaguju u određenim situacijama”, dodala je ona.
Mihajlovićeva je rekla da je to važno i za budućnost Aerodroma „Nikola Tesla” i njegov dalji razvoj.
„Verujem da ćemo ove godine imati 5,5 miliona putnika na beogradskom aerodromu, kako se očekuje, a da ćemo uz ulaganja ići ka tome da se taj broj povećava na 17, 18 ili 20 miliona, koliko sve stručne procene kažu da je njegov potencijal”, rekla je ona.

Saša Vlaisavljević, direktor Aerodroma „Nikola Tesla“, rekao je nakon uručenja sertifikata da je čast biti u grupi od 20 do 25 odsto evropskih aerodroma koji su sertifikovani.
“To je zasluga čitavog tima koji radi poslednje tri godine, a uključuje resorno ministarstvo, Direktorat civilnog vazduhoplovstva, kompaniju „Er Srbija“ i Aerodrom „Nikola Tesla““, rekao je Vlaisavljević, i dodao da se sertifikat izdaje aerodromima sa prometom većim od milion putnika ili 50.000 tona robe.
Direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov, koja je uručila sertifikat direktoru Aerodroma „Nikola Tesla“, rekla je da je sertifikat rezultat višemesečnog rada Direktorata i aerodroma i da je na osnovu detaljnih provera i procedura potvrđeno da operater aerodroma ispunjava sve uslove koje propisuje uredba EU, koja je preuzeta i u domaće zakonodavstvo.(Press MGSI)♦