Obnovljen Maškov han – najzapadniji svetovni spomenik turske aritekture!

Obnovljen Maškov han – najzapadniji svetovni spomenik turske aritekture!

24/07/2017 Off By

 

U mestu Vrana (Dalmacija)pored Parka prirode Vransko jezero, nedaleko od Pakoštana i Biograda na Moru, svečano je otvoren obnovljeni Maškovića han.

To je, kako je istaknuto na otvorenju, najzapadniji i najveći svetovni spomenik turske arhitekture u Evropi, monumentalna i reprezentativna građevina na površini većoj od 3.000 kvadratnih metara. Projekt je vredan oko osam miliona maraka, a najvećim delom obnovljen novcem iz EU fondova. Kompletno obnovljeni han ima 14 soba i dva apartmana, restoran, kafić, tri trgovine, muzej, kncelarije Agencije Han Vrana, arheološku prezentaciju turskog kupatila hamama, malu pijacu s binom koja može služiti i za razne manifestacije i predstave, piše Zadarski.hr.
Ovo svratište i prenoćište u Vrani gradio je u 17. veku kao ljetnikovac i rezidenciju vezir Jusuf Mašković, komandant turske vojske koji je kao dečak odveden iz vranskog kraja. On je gradnjom monumentalnog hana u Vrani hteo da pokaže svoj visok položaj do kojega je došao. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutrašnji prostor podeljen je na dva dela – veći je predviđen za smeštanje i ugošćavanje putnika namernika, a nešto manji je verojatno bio rezidencija samog vezira Jusufa Maškovića. U han se ulazi kroz utvrđena vrata smeštena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon, šadrvan, rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smešten je niz konaka, a svaki je imao svoj kamin. Nasuprot konaka su štale, skladišta i hamami. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša – kamina, koji se izmenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.(Agencije)♦