Ministar zdravstva Arben Taravari: da se dogodilo ubistvo u Sobranju – Makedonija bi postala Sirija!

Ministar zdravstva Arben Taravari: da se dogodilo ubistvo u Sobranju – Makedonija bi postala Sirija!

21/07/2017 Off By

 

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list novi makedonski ministar zdravstva Arben Taravari iz stranke Alijansa za Albance otvoreno je govorio o situaciji u Makedoniji nakon formiranja nove vlade

Na pitanje no vinara Hsana Hajdara Daiba kakva je situacija u Makedoniji nakon formiranja nove vlade i postoji li strah od ponovne destabilizacije zemlje? ministr je odgovorio da je “situacija mnogo stabilnija. Iako ova vlada ima podršku 62 zastupnika od minimalno potrebnih 60, mislim da dobro funkcioniramo. Nadam se da neće biti više destabilizacije Makedonije. Ova reformska vlada počela je s radom i od nje građani Makedonije puno očekuju. Velika su i očekivanja naših prijatelja Amerikanaca, NATO-a, EU, ali i prijateljskih država bivše Jugoslavije u susjedstvu. Imamo pozitivne vibracije od Bugarske, Grčke, Albanije i Kosova, sa Srbijom je malo indiferentno. Ova vlada mora učiniti sve da počne pregovore. Očekujemo specijalan izvještaj EU koji bi bio prvi signal da iduće godine možemo početi pregovore s EU. Imamo i dobre signale iz NATO-a, gdje nam je rečeno da, ako postignemo neki dogovor s Grčkom, možda do kraja godine postanemo i članica. Puno se govori o mogućnosti promjene imena Makedonije kao uvjet i za ulazak u EU i u NATO? To je problem iz 1993. godine i što prije trebamo riješiti te prepreke, a ne čekati još deset godina. Što se nas Albanaca tiče, mi nemamo problema s promjenom imena Makedonija ako će to pomoći u brzoj integraciji u EU i NATO. Nećemo se miješati u odabir imena, samo želimo pomoći da naša država što prije nađe put prema EU i NATO-u.
– Je li se VMRO-DPMNE sada smirio i konačno pomirio s činjenicom da moraju biti u oporbi?

– Dobro je da je VMRO-DPMNE u opoziciji jer mu trebaju reforme. Tu ima mnogo dobrih ljudi, ali mislim da je vodstvo dosta kriminalizirano. Nadam se da će se u sljedećem razdoblju ti procesi procesuirati, nakon čega će VMRO biti konstruktivna opozicija u kojoj ima vrlo dobrog kadra s kojim ubuduće možemo i surađivati.
– Predsjednik Ivanov odbio je dati mandat Zaevu, zatim je dao, a potom se u parlamentu dogodilo to što se dogodilo. Stradali su vam članovi stranke i predsjednik.

– Nažalost, predsjednik Ivanov je bez digniteta. Ako je predsjednik države, treba biti predsjednik svih građana, a ne partijski vojnik. On je partijski vojnik Nikole Gruevskog. Za sve što je nastalo u makedonskom parlamentu 27. aprila nije kriv samo Gruevski već je tu krivica i gospodina Ivanova. Da je dao mandat odmah nakon što VMRO-DPMNE nije uspio sastaviti vladu 29. maja, ne bi došlo do ovakve situacije. On je mandat dao sredinom januara i tražio od Zajeva neku garanciju da će se očuvati integritet države Makedonije. Zašto to nije tražio 30. maja kada su već sve partije Albanaca rekle da će ići u vladu sa Zaevom? Da je tada formirana vlada, Makedonija bi već imala i specijalni izvještaj EU i ne bi se dogodilo sve što se događalo 27. aprila, što je tragedija za Makedoniju i sreća što nitko nije ubijen tada jer danas Makedonija ne bi postojala, već bi bila nova Sirija.

– Koliko tiranska deklaracija ugrožava integritet i suverenitet Makedonije? Što zapravo stoji u toj deklaraciji? Stoji li promjena himne, zastave…?
-Deklaracija je zapravo dio izbornog programa triju albanskih partija i ne ugrožava integritet i suverenitet Makedonije. Tu se spominje upotreba albanskog jezika, jednaki gospodarski razvoj cijelog područja Makedonije, da razmišljamo o svemu zajedničkom što imaju Albanci i Makedonci, da razmišljamo i otvorimo raspravu o simbolima države planovima za eurointegraciju, za dobrosusjedstvo… Kada je jednog naroda 25-30 posto, tražimo da možemo koristiti jezik kao i onih 5 posto Srba na Kosovu. Nema ništa tragično u deklaraciji, nitko ne osporava integritet države. Raspravu o himni i zastavi treba provesti na fakultetima, akademijama znanosti.., da razgovaramo bi li bilo najbolje naći nešto što je zajedničko, što nas spaja i da ja kao Albanac osjetim tu državu kao svoju, i u zastavi, i u himni, u svemu, jer ti su simboli države doneseni, a da se nije pitalo Albance. Makedonija mora postojati. To je država u kojoj živi puno naroda, a najviše Albanaca i Makedonaca. Mora postojati i jedinstven put Makedonije i nema alternative – što brže u NATO i EU. Ako ne idemo tim putem, onda postoji velika opasnost da Makedonija kao država prestane postojati.(V.L.hr)♦