Nemačka uznemirena: Tramp preko Poljske i Hrvatske razbija Evropu

Nemačka uznemirena: Tramp preko Poljske i Hrvatske razbija Evropu

20/07/2017 Off By
Nemačka strahuje da iza Inicijative Tri mora, pod pokrićem ekonomskih projekata, zapravo stoji pokušaj podele Evrope i slabljenje nemačkog uticaja u njoj. Britanski The Economist, u tekstu pod naslovom ‘Nemačka strahuje da će Trump podeliti Evropu’, ističe da je Berlin zabrinut zbog poljsko-hrvatske Inicijative, koja ima korene još u periodu pre Drugog svetskog rata

Naime, piše Economist, Inicijativa Tri mora podseća na Intermarium, projekat koji je predložio Jozef Pilsudski, poljski državnik koji je vodio Drugu Poljsku Republiku pre Drugog svetskog rata. Pilsudski je sanjao o saveznim državama na Baltičkom, Crnom i Jadranskom moru kako bi se suprotstavio dominaciji Rusije i Nemačke.
Premda se Inicijativa, za koju se snažno zalaže hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, predstavlja kao oživljavanje energetske povezanosti evropskog severa i juga, u Berlinu sumnjaju u nešto što je više neprijateljski.
Nemačka je, piše Economist, već zabrinuta i zbog kineske inicijative 16 + 1 sa državama srednje i istočne Evrope, kao i niza investicionih projekata koje bi Kinezi trebalo da rade u regionu, a preko kojih bi jačali i svoj uticaj.
Napominju da je Tramp pre dve nedelje, dolaskom na sastanak u Varšavi, snažno podržao Inicijativu i garantovao snabdevanje američkim tečnim prirodnim gasom (LNG) koji bi gasovodom prolazio od Baltičkog do Jadranskog mora.
Podsetimo, Poljska je otvorila svoj prvi terminal na Baltičkom moru u gradu Svinoujšće 2015. godine, a prvi američki teret stigao je prošlog meseca. U Varšavi je Tramp podržao brz završetak LNG terminala na Krku.
Zbog svega u Nemačkoj razmatraju odgovore, a jedan bi bio novi evropski infrastrukturni fond, kako bi se videlo da li su Poljska i njeni saveznici zainteresovani samo za ulaganja ili je Inicijativa Tri mora zapravo pokušaj geopolitičkog balansiranja.(Agencije)♦