Skupština Srbije: žestoga rasprava o budućem Zaštitniku građana

Skupština Srbije: žestoga rasprava o budućem Zaštitniku građana

19/07/2017 Off By

Ranka  Čičak

Skupštinska većina vladajuće koalicije sigurno će usvojiti predložene članove Agencije protiv korupcije, Fiskalnog saveta i Zaštitnika građana. Ipak, opozicija je danas imala prilike da pred građanima Srbije kaže teške optužbe na račun Srpske napredne stranke .

-I dalje nastavljate da se poigravate i urušavate institucije sistema i Srbiju. Pravite poredak kakav vama odgovara kako bi se nesmetano ponašali kao da je Srbija privatna država – dobacio je naprednjacima Miroslav Aleksić.
-Najviše polemike izazvao je kandidat za zaštitnika građana, Zoran Pašalić. Opozicija je pitala zašto on nije prisutan. njegova biografija, jer se na osam stranica ne navod ni jedan podatak koji bi pokazao da Pašalić ima kvalitete da obavlja ovaj posao.Mnogi su primetili da je ovaj kandidat studirao čitavih 13 godina i na Pravnom fakultetu diplomirao sa ocenom ispod 7.
MaJa Videnović je ocenila da naprednjaci predlažu zaštitnika građana koji će braniti vlast od loših građana.
Miroslav Aleksić citirao je izjavu predsednika Vučića od pre nekoliko godina:
-Rekao je da nam zaštitnik uopšte ne treba i da nam EU time samo soli pamet. Sašu Jankovića vi ste izabrali. On nije bio političar, nego ste ga vi naterali na to kada je prestao da vas sluša i da bude poslušnik Aleksandra Vučića. Mene zanima kakav će biti novi zaštitnik građana i povodom slučaja Savamala i slučaja Helikopter. Mi smo na tu funkciju predložili sadašnjeg v.d. zaštitnika, Miloša Jankoviča, ali vam se on ne dopada jer nije po volji SNS.
I Boško Obradović pita da li se bira zaštitnik građana, ili zaštitnik interesa SNS od buntovnih građana:
-Imali smo, kako vi to kažete, Sašu Jankovića, koji je sa mesta zaštitnika otišao u političare, a sada imamo Pašalića, koji će sa političke pozicije SNS postati zaštitnik.Da li je on jedan od onih sudija koji nikada nisu vratili članske knjižice SNS. Zoran Pašalić diplomirao je sa 32 godine, pravosudni ispit položio sa 37 godina, a magistrirao lane sa 58 godina. U svojoj biografiji kaže da je sarađivao i danas sarađuje sa određenim međunarodnim organizacijama. Nadam se da to nisu one sa kojima je sarađivala Ana Brnabić, a to su agenti stranog interesa u Srbiji. Želim da vas potsetim da je Pašalić 2011. godine, kao predsednik Višeg prekršajnog suda stavio u fioku žalbu 10 radnica prekršajnog suda u Čačku, koje je seksualno uznemiravao jedan sudija ovog suda.Dakle, on je zaštitio svog kolegu možda iz prijateljskih, a možda iz koruptivnih razloga. Hoće li tako da se ponaša i dalje, kao zaštitnik građana? To će biti zaštitnik protiv građana i za zataškavanje afera vladajuće stranke.
Aleksandar Martinović demantovao je da je Pašalić član SNS, ali mu to opozicija nije poverovala.
Vladimir Orlić nazvao je sve one koji su napali Pašalića pudlicama i lakejima DOS ovskog režima.
Predlog da se ponovo izaberu dosadašnji članovi Fiskalnog saveta prošao je malo blaže, kao i izbor članova za Agenciju protiv korupcije. Opozicija je zamerila što je Fiskalni savet imao do sada dosta kritike na stanje u privredi, vladaoci na to nisu reagovali, a sada iste članove Saveta ponovo predlažu. To joj deluje sumnjivo i tvrde da će Fiskalni savet biti u rukama Aleksandra Vučića.
Boško Obradović sumnja da će Fiskalni savet pokrivati sve što radi vlada u katastarskoj i ekonomskoj politici:
-Takav Fiskalni savet koji nas savetuje da investiramo naše pare u strane investitore nama uopšte nije potrebavn.Takav Savet, koji savetuje isto što i MMF je suvišan. Pitam vas, hoće li Agencija protiv korupcije sa ovim članovima da se bavi korupcijom i kriminalom u najbližem okruženju novog predsednika države, ili će njegova braća, kumovi i partijski prijatelji biti izuzeti od borbe protiv kriminala i korupcije. Hoće li ovi članovi Agencije smeti da udare na SNS kao izvor kriminala. Ako neće, nema potrebe da ih biramo
Miroslav Aleksić je rekao da je Agencija za borbu protiv korupcije i u proteklom sazivu imala različite aršine. Po Zakonu o Agenciji članovi političkih stranaka ne mogu da budu na čelu javnih preduzeća, a direktorka javnog preduzeća Pošte Srbije je nesmetano i dalje predsednica poslaničkog kluba PUPS- a. Agencija nije reagovala ni na afere u EPS – u i EMS- u.♦