LSV protiv izbora Zorana Pašalića za Zaštitnika građana

LSV protiv izbora Zorana Pašalića za Zaštitnika građana

18/07/2017 Off By

 

Olena Papuga, poslanica LSV u Narodnoj skupštini Srbije izjavila je da Liga neće podržati izbor Zorana Pašalića za Zaštitinika građana Republike Srbije:

-Zaštitnik građana je nezavisan državni organ koji štiti prava građana, kontroliše rad državnih organa i stara se o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, pa LSV smatra da na tu funkciju mora biti izabrana osoba koja je će na kvalitetan način obavljati ovu, veoma važnu, državnu funkciju.
-Nažalost, smatramo da Zoran Pašalić nema dovoljno iskustva u oblasti zaštite prava građana, a veliki nedostatak u procesu izbora novog Zaštitnika građana predstavlja i izostanak konsultacija sa organizacijama civilnog društva, te izražavamo bojazan da će ova državna institucija postati neprimetna i nevažna.
LSV želi da Srbija bude država vladavine prava. To ne treba da bude zbog Evropske unije, nego zbog njenih građana i građanki.
Izbor novog Zaštitnika građana pokazuje da smo još daleko uređene države u kojoj se poštuju sva prava građana, navodi poslanica Papuga.♦