Ivica Dačić razgovarao sa australijskom koleginicom Đuliom Bišop

Ivica Dačić razgovarao sa australijskom koleginicom Đuliom Bišop

14/07/2017 Off By

Ranka Čičak

Ministri spolnih poslova Srbije i Australije, Ivica Dačić i Đuli Bišop rekli su danas novinarima da se ne sećaju kada je prošli put jedan australijski ministar spoljnih poslova boravio na našim prostorima. U buduće će se češće sretati jer su i Srbija i Australija zainteresovani za privrednu i kulturnu saradnju.

Dačić je predložio da Australija, poput Kine pokuša da napravi sastanak sa saradnicima u našem regionu. On je fasciniran privrednim napretkom ove zemlje kojoj BDP već 26 godina samo raste.

Poslednju recesiju zabeležila je 1951. godine:
– Mi bi da se u budućnosti ugledamo na njih. Sada radimo na ukidanju viza. Znate da oni ne oslobađaju nikoga. Pitao sam u šali moju gošću da li i engleska kraljica, koja je nominalno šef Australije, mora da traži vizu.
Srbija je zainteresovana za australijske investicije. Trenutno u Loznici australijska firma Riotinto istražuje litijum. Do sada je uložila 90 miliuona dolara u ovu rudu koja će biti sve važnija za svet u narednim vekovima. Već 20 AIT kompanija sarađuje sa Australijom. Dačić se seća da pred deset godina ovakvih kompanija u Srbiji nije ni bilo, a sada one donose 750 miliona evra godišnje.
Đuli Bišop kaže da njena zemlja želi saradnju sa demokratskim zemljama, a Srbija je takva: Nova srpska vlada posvećena je priključenju EU. Evropu vidimo kao pokretač mira, a Srbiju kao njen deo.
Bišopova se pohvalila trinaestim mestom australijske ekonomije u svetu:
– Naš standard zavisi od prodaje proizvoda u inostranstvu. Više od 60 hiljada naših ljudi izjasnilo se da potiče odavde. Oni su doprineli razvoju naše privrede, a održali su svoj jezik i srpsko kulturno nasledstvo. Zato smo zainteresovani da što više radimo sa Srbijom. Institut u Sideneju i Univerzitet u Beogradu rade na iskopavanju arheoloških lokaliteta u Srbiji. Trenutno su u Sremskoj Mitrovici i sređuju Sirmijum. Projekat će trajati dvadeset godina. Razmenjivaćemo studente, a korist koju će ovi arheološki radovi doneti turizmu je velika.
Dačiću je postavljeno i nekoliko neprijatnih pitanja vezanih za Kosovo i štrajk u Kragujevcu. Rekao je da pošto Srbija već vodi razgovore u Briselu o budućnosti Kosova treba o tome da razgovara i unutar našeg društva. To ne znači napuštanje našeg stava o Kosovu. Mi želimo pravedno rešenje. Ono mora da sadrži pravdu za sve koji tamo žive.Zbog štrajka u Fijatu je zabrinut:
– Nemojmo vući štetne poteze po državu i po radnike. Meni kao lideru socijalističke partije bitna su prava radnika, ali postoje načini kako ih izvršavati. Moramo se čuvati štetnih posledica ovakvih protesta po Srbiju. Već se u Trstu govorilo o tome da li je ekonomski stabilno ulgati u Srbiju.♦