Ministarstvo pravde podelilo novac dobiven na osnovu krivičnog gonjenja

Ministarstvo pravde podelilo novac dobiven na osnovu krivičnog gonjenja

14/07/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Ministarka pravde, Nela Kuburović obradovala je danas dobitnike konkursa za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu krivičnog gonjenja sa više od 351.509.00 dinara. Novac je dodeljen za 97 projekata. Ministarstvo pravde je ovak konkurs raspisalo 20. marta a o prokektima je odlučivala komisija sastavljena od predstavnika Tužilaštva, ministarstava zdravlja, prosvete, rada, kulture i pravde. Na listi dobitnika su osnovne škole, domovi i centri za osobe ometene u mentalnom razvoju, bolnice, domovi zdravlja, domovi za starce, gerentološki centri, pozorišta, muzeji, manastiri.

Zdravstvo je dobilo 131.034.144 dinara, socijala -73.686.972 dinara. Invalidi – 3.132.000 dinara. kultura – 64.663.258 dinara. Prosveta – 69.948.314 dinara, a ostalima je podeljeno 9.044.312 dinara.
Svaki dobitnik obavezan je da novac potroši u određenom roku i o tome podnese izveštaj Komisiji. Novac se mora potrošiti namenski, a ako se uradi suprotno ili se kasni, obavezno je vraćanje.
Ovaj način raspodele para prikupljenih od odlaganja krivičnog gonjenja za dela koja predviđaju novčanu kaznu ili zatvor do 5 godina uveden je izmenom Zakona o krivičnom postupku 2014. godine.
Tako se tačno zna koliko je koja institucija dobila i izbegnute su sve malverzacije.
Svi ministri u čijiem se nadležnošću nalaze nagrađeni zahvalili su se i obećali da će kontrolisati trošenje. Recimo, Narodno pozorište u Beogradu potrošiće 2 miliona i 721. hiljadu dinara za adaptacije i popravke toaleta na velikoj sceni i kupatila u garderobama za umetnike.
U izjavi za novinare Kuburićeva je pohvalila ovaj način transparentne raspodele i rekla da je 20.000 predmeta rešeno ovako donelo više od 200 miliona dinara. Ministar za rad Zoran Đorđević kaže da će novac iskoristiti na najbolji način – u domovima za stare, decu, centrima za socijlni rad.
Na pitanja novinara o najnovijim događajima i nasilju u porodici svi su rekli da treba bolje da sarađuju sudovi, policija i centri za socijalni rad. Već se sada radi na pooštravanjima kazni za nasilje u porodici. ♦