Međunarodna konferencija o akoholu u saobraćaju!

Međunarodna konferencija o akoholu u saobraćaju!

10/07/2017 Off By

 

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u saobraćajnim kontrolama, koje su značajno intenzivirane, samo tokom prošle godine otkriveno oko 52.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i da je od toga broja skoro polovina imala od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

„Podatak da je 128 osoba u 2016. godini poginulo na putevima Srbije kao direktna posledica vožnje pod uticajem alkohola, a da je 3.200 vozača i drugih učesnika u saobraćaju zadobilo lakše i teže povrede, najoštrije upozorava da pored represivnih mera, koje primenjuje saobraćajna policija, moramo da utičemo na svest svakoga građanina naše zemlje i samo tako se ozbiljno upustimo u rešavanje ovog problem“, istakao je Stefanović na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti saobraćaja na temu alkobrava, koju je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja.
Ministar je naglasio da je činjenica da se broj stradalih iz godine u godinu smanjuje i da preventivne i represivne mere policije, kao i dobra saradnja sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i drugim državnim institucijama i organima civilnog društva daju rezultate i da to donekle ohrabruje, ali da moramo da radimo više.
Ukazavši na podatak da su tokom prošle godine od 4.200 saobraćajnih nezgoda, zbog vožnje pod uticajem alkohola, više od 4.000 počinili muškarci, Stefanović je ocenio da to pokazuje da su žene značajno odgovorniji vozači, čak i kada se uračuna njihova procentualna zastupljenost u saobraćaju.
„Statistika je nemilosrdna“, rekao je Stefanović i dodao da je ovako ozbiljna opasnost, kakva postoji i u našoj zemlji i u svakoj državi Evropske unije, pokazuje Ministarstvu unutrašnjih poslova da su važne zakonske promene, oštrije represivne mere i kaznena politika, ali i mnogo više preventivnog rada koji mora da počne još u osnovnoj školi.
„Ovog septembra počinje naš projekat, koji radimo zajedno sa Ministarstvom prosvete, u kojem će svi učenici četvrtog i šestog razreda imati po osam časova godišnje, a koji će između ostalog biti posvećeni i bezbednosti saobraćaja“, podsetio je Stefanović.
Prema njegovim rečima, najmlađi građani će od iskusnih policijskih instruktora imati priliku da nauče kako da se snađu u saobraćaju, da budu njegovi odgovorni učesnici, kao i kako da pomognu drugima i tako zaštite živote.
„Ponosni smo na činjenicu da prošle godine nijedno dete nije stradalo u zoni škole, ali je ovo tek početak. Ministarstvo unutrašnjih poslova uvek će sprovoditi posebne akcije čiji cilj je zaštita dece i apelujemo na svest roditelja da preduzmu sve mere da zaštite sebe, svoju decu, da ne voze pod uticajem alkohola, da vežu pojas i da rade sve što je moguće kako bi naši najmlađi, ali i svi ostali građani, u svakodnevnom kontaktu sa saobraćajem bili bezbedni“, naglasio je Stefanović.
Govoreći i alkobravama, kao posebnoj tehničkoj inovaciji, Stefanović je ukazao da su one već pokazale korisnost u primeni u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj, Belgiji, Irskoj, Estoniji i drugim državama.
Objasnio da je njihova primena dala rezultate koji ohrabruju i da su one postale dobra generalna preventivna mera, za sada pre svega u nekim transportnim preduzećima i sličnim zatvorenim sistemima, ali i sa tendencijom da se ova mera primeni u širem aspektu.
„Alkobrave su važne zato što se u velikom broju slučajeva dešavalo da vozači pod uticajem alkohola upravljaju vozilima čak i pored izrečenih zaštitnih i kaznenih mera, to ih ne sprečava da, nažalost, sednu za volan i da neretko uzrokuju i ljudske žrtve“, naveo je Stefanović.
U oblasti bezbednosti saobraćaja, kako je istakao, potreban je veći rad sa svim kategorijama stanovništva, edukacijama o svim opasnostima koje nosi savremeni saobraćaj i razvijanje svesti ljudi da shvate da živote spasavaju oni sami i da svaki čovek u svojim rukama ima odgovornost.
„Ministarsvo unutrašnjih poslova nastaviće i pojačaće sve svoje aktivnosti kojima edukuje, ali i kažnjava prekršioce zakona učesnike u saobraćaju, sa ciljem da već ove godine možemo da pokažemo značajno manji broj stradalih u saobraćaju“, naglasio je Stefanović i podsetio da više od dve godine saobraćajna policija alkotestira svakog vozača koga zaustavi, bez izuzetka i razloga kontrole, što je značajno uticalo i doprinelo smanjenju štetnih posledica i otkrivanju vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola.
„Sa tom dobrom praksom nastavićemo i u narednom periodu“, rekao je Stefanović, koji je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da ne sedaju za volan pod dejstvom alkohola, da vezuju sigurnosni pojas, da deca budu u prilagođenim sedištima, da vode računa o ograničenju brzine, jer na taj način čuvaju živote.
Podsetivši na preventivne programe koji su rađeni u okviru podizanja nivoa bezbednosti u saobraćaju, Stefanović je zaključio da je broj stradalih u saobraćajnim nesrećama znatno smanjen i da je cilj Ministarstva da ta brojka bude manja od evropskog standarda i da građani Srbije budu bezbedni.
Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutarnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u prometnim kontrolama, koje su značajno intenzivirane, samo tijekom prošle godine otkriveno oko 52.000 vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola i da je od toga broja gotovo polovica imala od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

“Podatak da je 128 osoba u 2016. godini poginulo na putevima Srbije kao izravna posljedica vožnje pod utjecajem alkohola, a da je 3.200 vozača i drugih sudionika u prometu zadobilo lakše i teže ozljede, najoštrije upozorava da pored represivnih mjera, koje primjenjuje prometna policija, moramo utječemo na svijest svakoga građanina naše zemlje i samo tako se ozbiljno upustimo u rješavanje ovog problem “, istakao je Stefanović na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti prometa na temu alkobrava, koju je organizirala Agencija za sigurnost saobrać ja.♦