6. jul

6. jul

06/07/2017 Off By

1189. U 56. godini umro Henri II, kralj Engleske, monarh koji je učinio Englesku najjačom silom u Evropi tog doba. Poznat po reformama pravnog i poreskog sistema, drzavne organizacije i uprave koje je sprovodio uz pomoć svog kancelara Tomasa Beketa.

1386. U bici kod Zempaha savez svajčarskih kantona potukao znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habsburga. Ta bitka zabeležena je u istoriji ratovanja kao prva pobeda pešadije nad konjicom.

-1441. Umro flamanski slikar Jan van Ajk. Prvi je u evropskom slikarstvu prevladao srednjevekovne seme i uveo nov likovni izraz, zbog cega se svrstava u najznacajnije licnosti u istoriji slikarstva. Proslavio se oslikavanjem oltara u crkvi Sv. Bavona u Gentu.


1519. Spanski konkvistador Ernan Kortes iskrcao se na obalu Meksickog zaliva, gde je osnovao grad Vera Krus i poceo osvajanje Meksika.

1609. Rimsko-nemacki car Rudolf II, da bi pridobio ceske protestante, izdao povelju o slobodi veroispovesti u Ceskoj.

1686. Formirana je Augsburska alijansa nemacko-rimskog cara Leopolda I, Spanije, Svedske, Holandije i Saksonije protiv francuskog kralja Luja XIV.

1746. Francuska flota stigla na teritoriju Pondiseri u Indiji, koja je potom postala francuski posed. Vracena je Indiji 1954.

1762. Abdicirao ruski car Petar III Fjodorovic Romanov, nekoliko meseci posto je preuzeo presto. Car potom uhapsen i ubijen, a dvorski prevrat predvodila njegova supruga Katarina II Aleksejevna, kasnije poznata kao Katarina Velika.

1810. Napoleon Bonaparta anektirao Holandiju.

1816. Na Kongresu u Tukumanu proglasena nezavisnost Ujedinjenih provincija Rio de la Plate od Spanije.

1877. Odrzan prvi teniski turnir u Vimbldonu.

-1879. Rođen italijanski kompozitor Otorino Respigi, jedan od pokretaca obnove italijanske muzike na pocetku 20. veka.


1913. Pobedom srpske vojske nad bugarskim trupama zavrsena bitka na Bregalnici u Drugom balkanskom ratu. Bitka pocela 30. juna kada su bugarske trupe bez objave rata napale srpsku i grcku vojsku u Makedoniji, dotadasnje saveznike u borbi protiv Turske.

1916. Rođen engleski drzavnik Edvard Hit, lider Konzervativne partije od 1965. do 1975. Kao premijer. 1970-74. uveo Veliku Britaniju u Evropsku ekonomsku zajednicu.

-1922. Americki plivac, kasnije filmski glumac Džoni Vajsmiler postao prvi plivač koji je za manje od jednog minuta preplivao 100 metara.


1932. Umro pronalazac King Kemp Dzilet, izumitelj nožica za brijanje, kod nas poznatog kao “žilet”, prema francuskoj verziji njegovog prezimena.

1944. Britanske i kanadske trupe preuzele od Nemaca u Drugom svetskom ratu grad Kaen u Normandiji, nakon zestokog bombardovanja i jednomesečnih bitki.

1960. Sovjetski lider Nikita Sergejevic Hruščov upozorio SAD da ne intervenisu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podrzati kubanski narod.

1963. Potpisan sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su usli Malaja, Singapur, Saravak i Severni Borneo. Dve godine kasnije Singapur istupio iz Malezije.

1971. Poslednja baza SAD u Vijetnamu predata trupama Južnog Vijetnama.

1993. Koristeći geneticku metodu DNK fingerprintinga britanski naučnici identifikovali posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i clanova njegove porodice, koji su ubijeni u leto 1918. u Jekaterinburgu.

1996. Rusija nastavila ofanzivu na čecenske separtiste posto je Boris Jeljcin ponovo izabran za predsednika.

-1997. Bokser teške kategorije Majk Tajson kažnjen zabranom bavljenja sportom na godinu dana i novčanom kaznom od 3 miliona dolara zato što je tokom meca za svetskog šampiona u teškoj kategoriji Ivandera Holifajlda ugrizao za uvo.


 

 

-1998. U Zagrebu umro jugoslovenski sineast Dušan Vukotić, dobitnik Oskara 1961. za kratki crtani film “Surogat”.


2001. Apelacioni sud u Santjagu suspendovao proces protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea proglasivsi ga mentalno nesposobnim. Pinoče je uhapšen 1998. u Londonu zbog zločina počinjenih u Čileu nakon dolaska na vlast vojnim udarom 1973.♦