Hašim Tači za Ej-Bi-Si njuz: “Sledi istorijski sporazum dve strane”

Hašim Tači za Ej-Bi-Si njuz: “Sledi istorijski sporazum dve strane”

05/07/2017 Off By
Hašim Tači u intervjuu za Ej-Bi-Si Hašim Tači za Ej-Bi-Si njuz: “Sledi istorijski sporazum dve strane”izjavio da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako je rekao, istorijski sporazum dve strane.

Tači je ovo izjavio po povratku iz Brisela, gde se posle gotovo pola godine sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Federike Mogerini, šefice evropske diplomatije.
U intervjuu za Ej-Bi-Si njuz, koji je prenela prištinska “Gazeta expres”, Tači je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.
Ocenio je da je došlo vreme da se “ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou”, ali i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka, kako kaže, kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Pirštine i ljudi na tim prostorima, ali i “dobrosusedskim odnosima i pomirenju među ljudima”, prenose prištinski mediji.
Uveren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize posle vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, i izrazio uverenje da će nove institucije biti formirane u zakonskim okvirima.
Tači smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa evroatlanskim duhom.
“Vidim volju pobedničke koalicije (čiji je kandidat za predsednika Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam”, rekao je Tači.
Govoreći o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači očekuje da će to pitanje biti rešeno do kraja godine.
“Proces je u toku i napravili smo napredak u tom pravcu. Izgradili smo okvir sa međunarodnom zajednicom kako da napredujemo korak po korak. Važno je da se Srbi i druge zajednice sada takođe integrišu u Kosovske bezbjednosne snage. Do sada, 10 odsto KBS sastoji se od zajednica, što je interes zemlje i kosovskog društva, da ima modernu, multietničku vojsku s NATO standardima. Snažno verujem da će kosovske oružane snage biti formirane tokom 2017”, rekao je Tači reporteru Ej-Bi-Si njuz♦