Rusija očajna: gubi Balkan!?

Rusija očajna: gubi Balkan!?

03/07/2017 Off By
Vladimir Putin ima novog čoveka za Balkan. Na to osjetljivo, i u ovom trenutku vrlo važno, pa i ključno mesto za geostratešku politiku Rusije, postavljen je jedan od njegovih najbližih suradnika Nikolaj Patrušev, saašnji šef Saveta za nacionalnu bezbednost (gotovo najvažnijeg političkog tela uz Putina, koje ima odlučujuću ulogu u donošenju spoljnopolitičkih odluka) i dugogodišnji šef ruske tajne službe FSB.

Andrej Kortunov iz Ruskog instituta za međunarodne odnose koji radi za Kremlj, kaže kako “obavještajne i bezbednosne službe sve više utiču na rusku spoljnu politiku. Patrušev je na poziciji šefa FSB-a 1999. godine zamenio baš Vladimira Putina, kada je on lansiran u kremaljsku orbitu. Patrušev je inače, operativac KGB-a od 1974. godine, dakle “stara škola”, još iz sovjetskih vremena, poznat je kao žestoki protivnik proširenja NATO-a, koji optužuje da želi “raspad Rusije” kako bi se domogao njenog energetskog, mineralnog i rudnog bogatstva.
Odabir Putinovog prijatelja, a pri tome još i “jastreba” za ovako delikatan zadatak, piše američki list Politico, pokazuje da je Kremlj postavio Balkan u centru, pa i među prioritete svojih spoljnopolitičkih interesa. Naime, Rusija je širenjem NATO-a i proširenjem EU, praktično u potpunosti istisnuta s područja Evrope i jedini prostor na Starom kontinentu koji je još koliko-toliko slobodan je upravo Balkan, odnosno tri nekadašnje republike bivše Jugoslavije – Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija.
No, sve te države na nekom nivou približavanja evroatlantskim integracijama (Srbija uspješno otvara pregovaračka poglavlja s EU) ali u Moskvi smatraju kako, dok se to ne formalizuje, još postoji nada da se to može izbeći. Naime, nakon što je Crna Gora nedavno postala članicom NATO-a, Rusija ne želi da gubi vreme jer vidi da joj se manevarski prostor sužava. Rusija je vrlo bolno primila crnogorsko “odmetništvo”, shvatili su to gotovo kao ličnu uvredu. Otvoreno prete Crnoj Gori da će zaustaviti ruske turiste, kao najbrojnije u toj zemlji, da dolaze tamo na odmor, želeći tako da ošteti ekonomiji te nove članice NATO-a, pa su mnoge ruske turističke agencije Crnu Goru izbacile iz svoje ponude.
Kremlj je sada vrlo uznemiren najavama kako bi iduće godine i Makedonija, konačno, mogla nepovratno da otplovi u zagrljaj NATO-a. Naime, nova vlada Zorana Zaeva spremna je na kompromis s Grčkom oko novog imena države (čini se, Severna Makedonija), što je dosad i bila prepreka za članstvo. Makedonija je trebalo da bude primljena zajedno s Hrvatskom i Albanijom još 2009. godine. Prema nekim informacijama, Rusija, navodno, stoji iza nedavnih nasilnih protesta protiv sadašnjeg premijera Zorana Zaeva, koji je potpuno okrenut Zapadu.(Agencije)♦