Vučić otvorio fabriku streljačke municije u Uzićima

Vučić otvorio fabriku streljačke municije u Uzićima

01/07/2017 Off By

Ranka Čičak

Prošle godine je na razgovorima sa ministrima BiH Vlada Srbije pokušala da ostvari veći pristup fabrici metaka u Konjicu. Ali, uzalud. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić odlučio da sami napravimo fabriku. Mnogi su se smejali, opozicija je govorila da od toga nema ništa. Danas, tačno posle godinu dana otvorena je fabrika streljačke municije u Uzićima.

Aleksandar Vučić nije skrivao ponos:
– Na livadi i u šumi nikla je jedn od najlepših i njmodernijih fabrika odbranbene industrije Srbije. Trenutno je ovde 47 ljudi, do kraja godine biće 255, a u drugoj fazi 470 radnika. Belgijski stručnjaci još postavljaju opremu. Do kraja godine će biti sve gotovo za male kalibre.
Predsednik Vučić kaže da je zadovoljan što će se zaposliti ljudi iz Požegi. Već se prijavilo njih 2.000. Ranije je u namenskoj o odbrnbenoj instriji bilo zaposleno 8.000 ljudi. Danas ih radi 1.300 a do kraja godine će ih biti oko 12.000. Raste i korist od ove proizvodnje. Pre pet godina ukupan izvoz odbranbene industrije bio je 154 miliona dolara, a danas ona izvozi za 484 miliona dolara. Sada se planira izvoz od 750 miliona, a do 2020. godine Srbija će izvoziti oružja za preko jednu milijardu dolara godišnje. Vučić kaže da je zadovoljan, da postoje i novi projekti da se na livadama ili ni iz čega prave ovakve fabrike:
– Odbranbenoj industriji se još direktno bavim i mislim da još mnogo možemo da napravimo. Sve što proizvedemo možemo da prodamo. U svetu se toliko ratuje da je proizvodnja naših fabrika prodata deset godina unapred. Oprema za fabriku nabavljena je za 70 miliona evra. To je najmodernija oprema koja omogućuje da svaki radnik proizvede 500 hiljada komada metaka, što je u rangu najviših evropskih standarda.
Znimljivo je da je deda ovog Belgijanca pokušao da napravi fabriku za barut u Kragujevcu pre 100 godina i da je umro u Srbiji neostvarivši svoj plan.
Ogovarajući na pitanja novinara koji nemaju veze sa ovom temom Vučić je rekao da je država napravila sve da pomogne malinarima u njihovim prepirkama sa hladnjačarima.
Na pitanje o hapšenju novinara zbog primanja mita nije hteo da komentariše. Rekao je samo da nadležne službe rade svoj posao, da postoje sofisticirani načini ucene:
– Ja ni na kakve ucene ne odgovarm.
Na molbu Balkanekspresarb da odovori na pitanje zatvorenica iz Požarevca hoće li biti amnestije, Predsednik kaže:
– Razgovaraću sa Selakovićem.♦