Pravda je dostižna ali neprimenjiva: Belgijski sud osudio arapske princeze!

Pravda je dostižna ali neprimenjiva: Belgijski sud osudio arapske princeze!

25/06/2017 Off By


Osam princeza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata belgijski sud je osudio na 15 meseci zatvora i novčane kazne zbog trgovine ljudima i ponižavajućeg postupanja prema njihovim služavkama.

Naime, Hamda al-Nahyan i njenih sedam kćerki optužene su da su čuvale više od 20 služavki koje su povele s njima iz Brisela u Emirate 2008. godine prilikom posete Belgiji. Navodno su ih posle toga maltretirale i zlostavljale kod kuće. Pored kazne zatvora, prema presudi belgijskog suda, arapske princeze moraju da plate i 165.000 evra kazne, i to svaka od njih.
Princeze su negirale sve optužbe o nečovečnom ponašanju prema služavkama. Njihov advokat Stepen Monod nije mogao da potvrdi da li će njegove klijentice da plate novčanu kaznu.
“Nisu se još odlučile da li će podneti žalbu”, rekao je Monod. Hamda al-Nahyan i njene kćerke nisu prisustvovale suđenju u Belgiji, a aktivisti za ljudska prava ističu kako ih Ujedinjeni Arapski Emirati verovatno neće izručiti Belgiji. Porodica Alneyahan je jedna od najutjeicajnijih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nedavno su kupili i nogometni klub Mančester Siti. Ovaj slučaj izašao je na videlo nakon što je jedna služavka pobegla iz hotela u kojem su princeze iznajmljivale kompletan sprat luksuznih apartmana. Služavka je izjavila kako su morali raditi 24 sata dnevno i spavati na podu. Kazala je kako posluga nikada nije imala slobodan dan i bili su primorani da jedu ostatke hrane od princeza. Međutim, trebalo je više od devet godina da se pokrene istraga i dokažu njene tvrdnje.(Agenciuje)♦