ODLUKA AUSTRALIJKOG SAVEZNOG SUDA: KAPETAN DRAGAN BIĆE IZRUČEN HRVATSKOJ

14/12/2014 Off By

RATNI ZLIČINI ⇒Vasiljkovićevi advokati su prošle godine uspeli da odloži izručenje Hrvatskoj pošto je sudijka australijskog Saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom su tvrdili kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji

vasiljkovic-seselj-epa-main

Ti mene Vojvodo, ja tebe Kapetan: Vojislav Šešelj i Dragan Vasiljković

Agencije

 

AUSTRALIJSKI Savezni sud odbacio je posljednju u nizu žalbi na izručenje koju je podnio jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj Dragan Vasiljković čije izručenje Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, objavili su australijski mediji.
Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Sneden, odbija sve optužbe i pred australskim sudovima već osam godina pokušava ospori izručenje. Veći deo od tih osam godina proveo je u zatvoru.
Vasiljkovićevi advokati su prošle godine uspeli da odloži izručenje Hrvatskoj pošto je sudijka australijskog Saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom su tvrdili kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.
Hrvatski generalni konzul u Melburnu Dubravko Belavić rekao je u petak da je sudska odluka zadovoljavajuća, pišu australski mediji.
Portparolka Ureda državnog tužioca izjavila da je “savezni sud danas utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravedni proces” kada se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj i da će on “ostati u ekstradikcijskom pritvoru u Australiji”.
Vasiljkovićev avokat Dan Mori izjavio je australijskim medijima da će se njegov klijent verojatno žaliti Vrhovnom sudu. Naglasio je da se najviše boji da kapetan Dragan neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako bude vraćen u Hrvatsku.
– Vrlo sam zabrinut oko toga što će se dogoditi u Hrvatskoj – rekao je, i dodao da je konačno dobio uvid u sudske spise i saznao da je (u Hrvatskoj) imenovan advokat, ali da se taj advokat nikada nije javio i pokušao da stupi u kontakt. Mori je dodao da bi vreme koje je Dragan Vasiljković proveo u australijskom zatvoru trebalo računati u Hrvatskoj ako se donese osuđujuća presuda.
Vasiljković, koji je uhapšen u Peru 2006., nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je odlukom Vrhovnog suda ponovno uhapšen.
– Australijska vlada tek je u novembru 2012. donela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnesen 2005.
Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni komandant u Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i rukovodio napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.
Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, odbija sve te optužbe. <


DOGAĐAJI

SRBIJA SPS BEOGRAD IZBORNA KONFERENCIJABEOGRAD: DEVETI KONGRES SPS

STRANKE⇒Jedini kandidat za predsednika SPS-a je aktuelni lider Ivica Dačić DEVETI kongres SPS pod sloganom “Odgovorno za budućnost

rodnaMEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA – RODNA RAVNOPRAVNOST ČEKA NOVI ZAKON

DOGAĐAJI ⇒Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana kaže da je za 2 i po godine, koliko postoji

borislavLSV SA DS NA PROTESTU, OČEKUJEMO I PASTORA

LSV ⇒Liga socijaldemokrata Vojvodine se pridružuje inicijativi Demokratske stranke da se uoči predstojeće sednice Skupštine AP Vojvodine svi

индексNESREĆNI SLUČAJ U KASARNI «VASA ČARAPIĆ»

VS⇒ Nakon izvršenog zadatka, a u toku rutinske provere naoružanja, došlo je do opaljenja iz pištolja pripadnika jedinice