Skupština Srbije: opozicija kritikuje novi koncept vlade

Skupština Srbije: opozicija kritikuje novi koncept vlade

24/06/2017 Off By

Ranka Čičak

Izmenom Zakona o ministarstvima, buduća srpska Vlada će dobiti dva nova – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije. Opozicija je u startu protiv.

Đorđe Vukadinović (NP) podseća da je predsednik SNS, Aleksandar Vučić obećao malu i efikasnu Vladu, a sada se ona sa 16 povećava na 18 resora. Njemu smeta i to sto se nekadašnje ministarstvo za Kosovo u vreme Vučićevih vlada pretvorilo u kancelariju za KiM, a sada se Kancelarija za evropske integracije pretvara u ministarstvo. Predlaže da se ponovo ide na referendum, jer smatra da je sve manje ljudi u Srbiji zaintereovano za ulazak u EU.
Te je reči Aleksandar Martinović (SNS) shvatio kao uvredu, pa je poručio opoziciji da Srbija ide u EU, kako bi zaštitila ogromna bogatstva koje tamo poseduje srpska opozicija:
-Želimo da zaštitimo vaše stanove i kuće u Parizu, Briselu, Londonu, Rimu…
Čedomir Jovanović (LDP) kaže da se borba za srpski narod na KiM može voditi jedino evropeizacijom Srbije , a ne njenom konsolidacijom. Čedi je nedopustivo javno vređanje predložene buduće premijerke Ane Brnabić:
-Da je Saša Janković ovde, ja bih mu rekao da je nedopustivo da neko ko je 10 godina bio zaštitnik građana tako govori o Ani Brnabić. Rekao bih Borisu Tadiću da je sramota što je Anu nazvao marionetom. E, Ana, imaćeš našu podršku ako imaš snage da napraviš razliku između Brisela i Moskve, tako što češ dati prioritet Brislu. Ako imaš snagu da se boriš za mir u regionu tako što češ da nas približiš NATO u i iščupaš nas iz ludila 90 ih.
Boško Obradović (Dveri) čestitao je SNS održavanje gej parade danas u Beogradu:
-Ranije smo imali jednu, a od kada je SNS na vlasti, imamo dve gej parade i to je napredak Srbije na putu ka EU. Evo, sada dobijamo i četvrtu Vučićevu vladu na čelu sa lažnim mandatarom, maskom, ikebanom- Anom Brnabić. Nemojte me optuživati da vređam mandatara, kada je on dvoglav.Politički deo će voditi Ivica Dačić, a privredni Ana Brnabić. Toga nigde na svetu nema.
Obradović kaže da je za Dveri najpogubnije to srljanje ka EU, koja nas već 17 godina odbija:
Žrtvujemo sve naše nacionalne ekonomske i državne interese zbog malog ustupka od strane briselskog centralnog komiteta.Ovo neće biti srpska Vlada, već kolonijalna uprava, Vlada EU u Beogradu Svi znate da smo uslovljeni priznanjem nezavisnog Kosova kako bi nastavili ove katastrofalne i štetne pregovore sa EU. Većina birača iz SNS i SPS slaže se više sa mojim predlogom da ne ulazimo u EU, nego sa vašom idejom o formiranju Ministarstva za evropske integracije.
Na konferenciji za novinare Obradović je predložio da se formira Ministarstvo za evropske dezintegracije, koje će se baviti rasturanjem EU posle izlaska Engleske. Rekao je da je začuđen teškim uvredama koje Ana podnosi od Vučića:
-Ona je dozvolila da Vučić iznese u javnost njenu privatnost da je lezbijka. Sve je otrpela zbog političke ambicije. Takva nam premijerka ne treba, jer je jasno da će Vladu voditi sam Vučić.♦