Premijera filma “Zaboravljeni admiral”

Premijera filma “Zaboravljeni admiral”

22/06/2017 Off By

 

Dokumentarni film “Zaboravljeni admiral” o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu, koji je proveo Prvi svetski rat sa srpskom vojskom, večeras je premijerno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Govoreći o filmu “Zaboravljeni admiral”, autorke Slađane Zarić, koji je rađen u produkciji RTS-a, britanske ambasade u Beogradu i Ministarstva odbrane Srbije, državni sekretar Nenad Nerić je istakao da je reč o biografskoj priči o britanskom admiralu koji je kao komandant Britanske misije došao 1915. godine u Beograd, glavni grad Kraljevine Srbije, i ostao sa srpskom vojskom do juna 1919, a da se filmom baca nova svetlost na ličnost pomalo zaboravljenog savezničkog admirala.
– Na premijeri smo trećeg dokumentarnog filma nastalog povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, koje zajednički realizuju Ministarstvo odbrane i RTS, posle ostvarenja “Srbija u Velikom ratu” i “Srbi na Krfu”- rekao je Nerić, i dodao da je film o admiralu nastao u saradnji s ambasadom Velike Britanije, u povodu obeležavanja 180. godišnjice diplomatskih odnosa dveju zemalja.
Ambasador Denis Kif je, podsećajući da se ove godine obeležava 180 godina srpsko-britanskih diplomatskih odnosa, rekao da se takvim jubilejem ne može pohvaliti mnogo država, i da je to prilika da se tokom 2017. godine prisetimo mnogih važnih ličnosti iz zajedničke istorije.
– Posebno treba odati priznanje ljudima čije je nasleđe, iz različitih razloga, nedovoljno poznato ili je zaboravljeno, a takav je i admiral Trubridž, za koga sam prvi put čuo na premijeri filma Srbi na Krfu i pomislio da je reč o pravoj filmskoj priči, rekao je ambasador Kif i dodao da godinu i po dana kasnije imamo završetak istraživanja o životu britanskog admirala koji je postao Beograđanin.
Veoma važno je to što iz ovog filma saznajemo mnogo, ne samo o admiralu, nego i o britansko-srpskom savezništvu i o duhu tog vremena ali i o načinu na koji su naši preci radili, živeli i borili se za zajedničke vrednosti, rekao je ambasador Kif.
Nakon projekcije filma publici se obratila autorka, novinarka RTS, Slađana Zarić i praunuk admirala Trubridža, koji je zahvalio producentskom i novinarskom timu na realizaciji projekta, zahvaljujući kome, njegov predak neće biti zaboravljen.
Televizijsku premijeru filma “Zaboravljeni admiral” na Radio-televiziji Srbije, u septembru će pratiti i promocija knjige “Dnevnik” Ernesta Trubridža.♦