Zorana Mihajlović: Završene poslednje deonice auto-puta od Batočine do Kragujevca

Zorana Mihajlović: Završene poslednje deonice auto-puta od Batočine do Kragujevca

21/06/2017 Off By

 

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da su završene poslednje deonice na auto-putu od Kragujevca do Batočine i da će već sledeće nedelje biti puštene u saobraćaj.

“Do kraja meseca završavamo deonicu dužine četiri kilometra od petlje Žirovnica do Kragujevca, čime će biti izgrađeno ukupno 20 kilometara ovog puta. Preostalo je da uradimo i deo od Batočine do uključenja na auto – put ka Nišu. Taj deo će biti završen sledeće godine, a trenutno je u toku izrada projekta”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na RTS-u.
Ona je podsetila da su se auto – putem koji će povezati Kragujevac sa Koridorom 10 godinama bavila razna ministarstva, sve dok ga prošle godine nije preuzelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, od kad je i završen najveći deo radova.
Mihajlovićeva je najavila i da će izgradnja Moravskog koridora, odnosno auto – puta od Pojata do Preljine, početi u drugoj polovini 2018.
“Mi već neko vreme razgovaramo sa kompanijom „Behtel“ o Moravskom koridoru, koji ne samo što će spojiti Koridor 10 i Koridor 11, već će i povezati pola miliona ljudi koji gravitiraju ka ovom području”, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da je za ovaj projekat potrebno izmeniti postojeću plansku dokumentaciju, budući da je to područje bilo pogođeno poplavama 2014.
Upitana da prokomentariše izjavu ministra finansija Dušana Vujovića da je u prvih pet meseci 2017. na javne investicije potrošeno sedam milijardi dinara manje od plana, potpredsednica Vlade je rekla da je na 30 projekata kojima upravlja Ministarstvo građevinarstva 51 odsto sredstava povučeno do sredine juna.
“Zaboravlja se često da je građevinarstvo sezonska delatnost, da novac ne može da se povlači tokom zimskih meseci, kad nema radova. U prvom kvartalu je uvek niži nivo povučenih sredstava, ali na kraju godine realizacija bude oko 98 odsto, kad je reč o projektima koje vodi ministarstvo, među kojima su i najveći infrastrukturni projekti, kao što su izgradnja Koridora 10 i Koridora 11”, objasnila je Mihajlovićeva.
“Sad je građevinska sezona i sad se gradi, ove godine imaćemo završena i dva mosta – Žeželjev i most Ljubovija-Bratunac”, dodala je ona. (Press MGSI)♦