Zorana Mihajlović: vreme ja da putari razmišljaju o ujedinjavanju!

Zorana Mihajlović: vreme ja da putari razmišljaju o ujedinjavanju!

13/06/2017 Off By
 Ranka Čičak
Srbija je danas krenula u reforme svoje putne mreže. Više od 25 godina čekla je na to jer, među 135 zemlja kojima je ocenjivana putna mreža, mi smo na nezavidnom 115 mestu. Danas je predstavljen projekt Reforma putnog sektora Srbije, a ministarka Zorana Mihajlović rekla je prisutnim putarima da je vreme da se ujedinjuju, kako bi mogli da konkurišu za održavanje putne mreže:

-Vlada ulaže u infrastrukturu zato što je to uslov razvoja čitave privrede. Međutim, treba razmišljati i o održavanju puteva. O tome se nije vodilo računa punih 25 godina. Naša vlada krenula je u projekat održavanja puteva na potpuno drugi način. Ranije se na tome radilo regionalno, a sada će se ići na tendere.
Ministarka je pobrala aplauz, a zatim je u izjavi novinarima rekla da je 6 milijardi vrednost projekata u putnoj privredi za izgradnju:
– Međutum svaki izgrađeni metar treba da se održava. Putevi Srbije raspisuju tender za održavanje 3 hiljade kilometara putne mreže. Do kraja godine ide i tender za još 13.000 kilometara. To znači da ćemo imati tačnu strukturu troškova. Ovo je način da se organizuju i kompanije koje su do sada dobijale poslove bez tendera. Napravićemo pregled sa Svetskom bankom šta bi još trbalo da uradimo.
Na pitanje kada će konačno biti dovršen koridor 10 ministarka kaže da je on za nju gotov bez obzira što će se definitivno završiti za koji mesec:
– Priprmamo dokumentaciju i za autoput prema Sarajevu, a u Trstu ćemo dogovoriti finansiranje još jednog autoputa od Niša do Prištine. Ne znam kome smeta što Koridor 10 kasni mesec – dva. Srbija je na njega čekala 35 godina. Ova vlada formirana je pre tri godine, toliko sam i ja minstarka saobraćaja, a samo za dve godine smo završili 200 kilometara tog Koridora. Hoče li se dva ili tri preostala procenta čekati mesec ili dva nije veliki problem. Veći je problem podići na noge srpske putarske kompanije koje su bivše vlade uništavale četvrt veka.♦