Dimitris Papajoanu dobitnik ngrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“

Dimitris Papajoanu dobitnik ngrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“

12/06/2017 Off By
 

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ u okviru 14. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanou. Nagrada se dodeljuje za komad „Nigde“ koji je izvela holandska trupa Introdans, u Centru Sava, 29. marta, 2017. godine.

Ono što čini rukopis Dimitrisa Papajoanua posve posebnim, jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more.
Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Osnovao je Plesni teatar Edafos 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija – hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti. Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni. Među najširom javnošću, Papajoanu je postao slavan kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini, 2004. godine. Njegove 23 pozorišne produkcije koje su nastale do danas, pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala koji su uključivali hiljade performera, i odigravale se na sasvim različitim mestima, od poznatih andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru, od olimpijskih stadiona do pariskog Théâtre de la Ville i Teatra Olimpiko u Vićenci. Od 2015 do 2017 godine, njegove produckije “Mrtva priroda” i “Osnovna sadržina” su gostovale u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Predstava “Mrtva priroda” prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. Beogradskog festivala igre. Tokom maja, 2017. godine, u Atini je predstavio svoju novu predstavu “Veliki krotitelj”.
Uručenje nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“planirano je u okviru 15. Beogradskog festivala igre.
Potsetimo se da je Beogradski festival igre ove godine predstavio ukupno 15 kompanija umetničke igre, i to iz Kanade, SAD, Italije, Finske, Hrvatske, Nemačke, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Švajcarske i Holandije. Od 24. marta do 11. aprila, odnosno sve do 25. aprila, izvedeno je 20 predstava u Beogradu i 2 u Novom Sadu, ili ukupno 23 koreografska komada od kojih su gotovo svi premijerno prikazani u regionu. U srpskoj prestonici, boravilo je 11 koreografa izuzetnog svetskog renomea.
Glavni program je pratilo 19.518 gledalaca, dok su paralelni programi privukli skoro 3.000 učesnika i posetilaca. Ukupno 132 akreditovana novinara pratilo je predstave, od kojih čak 33 iz inostranstva. Blizu 900 tekstova je objavljeno o ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre u domaćim štampanim medijima, a oko 1200 objava manifestacija je imala u on-line izdanjima, kao i skoro 300 tv priloga i 900 emitovanih tv spotova. Najviše inostranih medija koji su najavljivali i pratili manifestaciju bilo je iz Italije, Francuske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske i Slovenije, a do sada su objavljeni brojni tekstovi o predstavama koreografa Akrama Kana, Šaron Ejal, Kristal Pajt, Damijena Žalea, Murada Merzukija, ali i najave i osvrti vezani za ekskluzivno gostovanje komada „Brodski/Barišnjikov“, i čuvenog baletskog igrača Mihaila Barišnjikova u Beogradu.
Tokom svoje najatraktivnije i najobimije festivalske edicije do sada, Beogradski festival igre je još jednom uspeo da Beograd i Srbiju predstavi kao evropski centar kulture i najreferentnije mesto za predstavljanje savremene umetničke igre. Za uspeh u realizaciji brojnih događaja, organizatori duguju veliku zahvalnost Gradu Beogradu, Delegaciji EU, Pokrajinskoj vladi Vojvodine, ambasadama zemalja učesnica programa, Narodnoj Skupštini Srbije, medijima, donatorima i sponzorima. Festival su ove godine podržali Vip mobile kao generalni sponzor, Societe Generale banka, Nivea, Nestlé Adriatic, Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Heineken Srbija, Vahali Production Services, Tikkurila, Planmeca, advokatska kancelarija Karanović & Nikolić, Mercedes-Benz, Marbo Product, Aerodrom Beograd, hotel Hyatt Regency, i drugi. (Press FI)♦