Poslanica nemačke Levice Sevim Dagdelen: nedvosmisleno je što EU ne osuđuje velikoalbanske planove

Poslanica nemačke Levice Sevim Dagdelen: nedvosmisleno je što EU ne osuđuje velikoalbanske planove

12/06/2017 Off By

 

Evropska unija gura politiku proširenja u zapećak i nastoji da potisne uticaj Rusije na Balkanu, dok se od Srbije očekuje da odustane od Kosova, izjavila je za „Dojče vele“ poslanica nemačke Levice Sevim Dagdelen.

„Cilj je da se Srbija primora da odustane od Kosova, i zato se koriste pristupni pregovori. I tu EU povređuje sopstvene kriterijume. Takav nastup institucija EU nije utemeljen ni u čemu, jer i dalje postoje članice EU koje ne priznaju proglašenu nezavisnost Kosova“, rekla je Dagdelenova. Smatra da je problematično što EU nedvosmisleno ne osudi velikoalbanske planove. Godinama je, kako kaže, okretana glava i pred rastućim islamističkim uticajem na Kosovu kroz projekte saudijskih mecena.
Teško je, prema njenim rečima, oteti se utisku da se koriste sva sredstva kako bi se potisnuo ruski uticaj na Balkanu, da se pre svih Srbija gura u nove sukobe, da se ruskim projektima postavi što više balvana na put, što je očigledno na primeru gasovoda „Južni tok“.
„Da kažem jasno: EU pokušava da primora Srbiju na odustajanje od Kosova i učešće u hladnom ratu protiv Rusije. Pa i onda bi bilo potpuno neizvesno da li bi Srbija zaista pristupila EU“, kaže nemačka političarka. (Agemcije)♦