Spasimo Hipodrom jedan od 10 najstarijih aktivnih sportskih objekata na planeti, osam godina stariji od Vimbldona

Spasimo Hipodrom jedan od 10 najstarijih aktivnih sportskih objekata na planeti, osam godina stariji od Vimbldona

09/06/2017 Off By

 

Predsednica Udruženja građana „HUG – Hipodrom u (Beo)Gradu“, Iva Živković poslala je Apel medijima da pomognu da se Beogradski hipotrom spasi i ne postane još jedno stambeno naselje a konjički sport potpuno protera iz glavnog grada Srbije. Evo teksa Apela:

„HUG – Hipodrom u (Beo)Gradu“, nevladina i neprofitna organizacija, formirana je sa samo jednim ciljem – odbranom Beogradskog hipodroma, najstarijeg sportskog objekta u Srbiji, koji se suočava se sa neizvesnom sudbinom.
Konjičkih trka, koje su održavane i tokom ratova, po prvi put u istoriji zamalo da ne bude, a tek naporima nekolicine entuzijasta i zaljubljenika one će biti organizovane 11. juna.
HUG je sve svoje pristalice, građane, kao i Vas predstavnike medija, pozvao da svojim prisustvom ovom trkačkom danu pokažete podršku opstanku Beogradskog hipodroma na lokaciji na kojoj se nalazi i u funkciji za koju je namenjen.
Zbog čega smatramo da je za Beograd i Srbiju bitno da Hipodrom ostane tu gde jeste i radi ono za šta ga je namenio još Kralj Aleksandar pre 103 godine?
– Zbog toga što je deo tradicije Beograda, jedan od 10 najstarijih aktivnih sportskih objekata na planeti, osam godina stariji od Vimbldona.
– Zbog toga što glavni grad zalužuje da ima hipodrom, ne samo kao sportski centar, već i kao deo kulturnog nasledja.
– Zbog toga što građani Beograda i Srbije zaslužuju da imaju što više, a ne što manje zelenih oaza.
– Zbog toga što naša deca u vreme preopterećeno tehnologijom, a izgladnelo za prirodom, moraju imati mogućnost da ostvare kontakt sa životinjama.
– Zbog toga što je Hipodrom centar konjičkog sporta Srbije, koji osim što je sa tri discipline zastupljen na Olimpijskim igrama, u svim ostalim zemljama zapošljava na desetine hiljada ljudi i svojim gradovima donosi milionske profite.
– Zbog toga što nećemo da vekovnu tradiciju kulture i sporta zamenimo još jednim stambeno-poslovnim kompleksom.
– Zbog toga što znamo da je nasledje deo identiteta grada, države i nacije.
Smatramo da je hipodrom planski uništavan tokom prethodnih nekoliko decenija, zbog nečijih ličnih interesa. Međutim, taj neko je zaboravio na naše interese, interese građana.
Do sada, za oko mesec dana, pokrenuli smo online peticiju, koju je podržalo preko 20.000, a potpisalo više od 7.000 ljudi, obavestili smo nadležne institucije i predstavili se javnosti kroz nekoliko medijskih nastupa.
https://www.peticije24.com/spa simo_beogradski_hipodrom
Zamolili smo strane i domaće organizacije, institucije i pojedince za pisma podrške. Od Uprave grada Beograda, koji je vlasnik zemljišta i osnivač JP „Hipodrom Beograd“ zatražili smo sastanak, koji nam do danas nije omogućen, kako bi smo izneli svoje predloge, kritike i istovremeno predstavili moguća rešenja.
Pozivamo Vas da i Vi date doprinos odbrani osnovnih građanskih interesa – Vaših, naših, zajedničkih za sve ljude koji žele bolje društvo, zaštitu tradicionalnih vrednosti, sportske kulture i plemenitiji život i zdravo odrastanje naše dece. Jer, i vi ste, drage kolege, pre svega građani ove zemlje.
U narednom periodu, organizovaćemo seriju akcija kako bi dugo zataškavana priča došla do šire javnosti.
Prva prilika za to je već u nedelju 11. juna u 15 i 30h. Dođite da zajedno provedemo popodne na beogradskom hipodromu.
Neka to bude Vaš doprinos, učinićete mnogo. Za sve nas, a posebno za generacije koje tek dolaze i koje zaslužuju da imaju mesto kakvo je Beogradski hipodrom, kao što smo ga i mi imali.♦