Ministarstvo kulture i informisanja: Lažna vest N1 i postistine NUNSA

Ministarstvo kulture i informisanja: Lažna vest N1 i postistine NUNSA

05/06/2017 Off By

 

Ministarstvo kulture i informisanja mdijima je poslalo dokumente iz kojih se vidi kako je “NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije), uz podršku Televizije N1, iskonstruisao aferu u kojoj je Ministarstvo lažno optuženo da krišom od novinara i građana Srbije piše tajni zakon o informisanju”.

Šta su to smislili NUNS i N1 pa su toliko naljutili MKI? “Akteri afere uhvaćeni su kako na Televiziji N1 prikazuju pet godina staru, odbačenu verziju Zakona o javnom informisanju i proglašavaju je “dokazom” da Ministarstvo radi iza leđa javnosti i novinara. Taj stari nacrt podmetnuli su javnosti kao nov, a da se prethodno nisu potrudili ni da ga pročitaju. NUNS i NDNV (Nezaviino društvo novinra Vojvodine)čak su proizveli i tobožnju pravnu analizu tog papira, ali njihovi vajni eksperti nisu primetili ni to da član 145. tog akta projektuje kraj privatizacije medija za 2014. godinu, iz čega bi i laiku bilo jasno da je reč o davno zastarelom nacrtu” .
Ministarstvo se žali da Televizija N1 nije bila voljna da ispravi grešku čak ni kada je suočena sa činjenicom da je objavila lažnu vest, dok je predsednik NUNS-a nastavio da podmeće, (“Presvlačenje gole istine”) dajući nov doprinos definisanju “postistine” kao bezobzirnog ignorisanja istinitih činjenica”.
Za one koje žele da saynaju Istinu, po Ministarstvu neka čitju dalje:
“Evo kako su, korak po korak, predsednik NUNS-a i Vojislav Stevanović, novinar TV N1 i član Izvršnog odbora NUNS-a, fabrikovali aferu “Nacrt zakona o informisanju”:
– Prvo je 16. maja TV N1 emitovala prilog u kom je tvrdila da je državni sekretar za informisanje Nino Brajović 15. marta ove godine, na sastanku Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, govorio o novom Nacrtu zakona o budućim aktivnostima na izmeni medijskih zakona. Prema tome, autor priloga, novinar N1 i funkcioner NUNS-a Vojislav Stevanović, pogrešno je izvestio javnost o događaju koji se odigrao dva meseca ranije. Odnekud je izvukao pogrešan dnevni red Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koji je organizator slao 8. marta, umesto ispravljenog koji je organizator poslao učesnicima 13. marta.
– Koordinator Radne grupe Nikola Marković imejlom je obavestio direktora N1 Jugoslava Ćosića o grešci: da je sa sajta Ministarstva organizator preuzeo staru verziju Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima iz 2013. godine koja se omaškom našla u prvom, ubrzo ispravljenom pozivu za sastanak Radne grupe Nacionalnog konventa; da državni sekretar Nino Brajović taj nacrt nije komentarisao. Neshvatljivo je da ni NUNS ni N1 nisu obavestili javnost o informaciji koju su dobili od organizatora skupa, niti su se izvinili i ispravili svoje pogrešne izveštaje i izjave. NUNS i N1 time su uskratili javnost za tačnu informaciju i prekršili Kodeks novinara.
– Da na okupljanju Radne grupe Nacionalnog konventa 15. marta ove godine državni sekretar za informisanje Nino Brajović nije predstavljao nikakav Nacrt zakona o informisanju i da takav dokument nije na skupu bio u opticaju, NUNS i reporter N1 iz prve ruke mogli su saznati od Tamare Filipović, predstavnice NUNS-a koja je učestvovala na skupu.
– NUNS i N1 mogli su da saznaju o čemu je bilo reči na Radnoj grupi Nacionalnog konventa i iz Izveštaja koji je organizator sačinio po okončanju skupa i poslao učesnicima.
– Ministarstvo kulture i informisanja, ni bilo koja druga državna institucija, nisu učestvovali u organizaciji Radne grupe Nacionalnog konventa, pa ni u pisanju poziva i kreiranju dnevnog reda, što je takođe bitan element informacije, koji prećutkuju N1 i NUNS.
– Dokument koji je na N1 pokazivao predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, tvrdeći da je reč o tajnom zakonu koji je pripremilo aktuelno Ministarstvo kulture i informisanja, sadržavao je član 145. iz kog se vidi da ne može biti reči o aktuelnom Nacrtu zakona, već da je reč o starom dokumentu.
– Slaviša Lekić (predsednik NUNSA) naknadno je ustvrdio “ni ja, kao predsednik, niti bilo koji član NUNS-a ni u izjavi za TV N1, niti u bilo kojoj drugoj prilici nismo izjavljivali da se na sednici Radne grupe Nacionalnog konventa u martu ove godine raspravljalo o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima”. Upravo suprotno, funkcioner NUNS-a Vojislav Stevanović bio je izričit i to baš u prilogu N1 da se o Nacrtu raspravljalo i da se to vidi iz dnevnog reda!
I dalje, na žalost, ostaje misterija zašto novinar i funkcioner NUNS-a Vojislav Stevanović nije postupio sa dužnom novinarskom pažnjom i proverio informacije pre objavljivanja, kao što je nejasno i zašto je Televizija N1 odbila da prihvati odgovornost za profesionalni propust svog reportera, zavđava pismo medijima o navodnim dezinformacijama. ♦