LSV: Dačić da shvati da brzina pristupa EU zavisi od nas

LSV: Dačić da shvati da brzina pristupa EU zavisi od nas

04/06/2017 Off By
Liga socijademokrata Vojvodine smatra da izjava v.d. premijera i ministra inostranih poslova Ivice Dačića da građani Srbije sve više gube poverenje u pristupni proces Srbije Evropskoj uniji predstavlja jasan signal da Vlada Srbije nema jasnu strategiju u procesu evropskih integracija.

Nedostatak jasne strategije vidljiv je na svakom koraku, a za to je najmanji krivac Evropska unija.
Činjenica da je Srbija do sada otvorila samo osam poglavlja u pregovorima o pristupanju, a na primer Crna Gora čak dvadeset i šest, govori da je moguć i ozbiljniji pristup evropskim integracijama.
Najava ministra Dačića da će Srbija ovim tempom sva poglavlja zatvoriti za deset godina veoma je optimistična, a LSV smatra da će, ako se nastavi politika „'korak napred/korak nazad“, Srbija ostati jedina država Balkana koja neće ni ući u Evropsku uniju.
Stalno isticanje da je Evropska unije spoljnopolitički prioritet Srbije je poprilično neutemeljna, jer je svaki dan vidljivo lutanje Srbije.
To lutanje najjasnije se uočava u neusaglašenosti spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom po pitanju odnosa prema Ruskoj federaciji.
U tom pogledu poseban problem je famozni rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, a skandalozne izjave donedavnog predsednika Tomislava Nikolića ne doprinose dobrosusedskim odnosima na Balkanu.
Liga socijaldemorkata Vojvodine insistira na ubrzavanju evropskog puta Srbije, a to je moguće samo ako se zauzme jasniji kurs u pravcu integracija.
Evropska unija je sistem koji nije savršen, ali je članstvo u tom sistemu prilika da Srbija najzad postane država vladavine prava, koja će biti garantovana u snažnim institucijama.
Evropska unija je i garant dobrih odnosa u regionu. Suprotno od Evropske unije stoje nesigurnost, vladavina nepravde i loši odnosi u regionu.
Izbor je na nama! Brzinu pristupanja određujemo mi, a ne evropska administracija.(Press LSV)